Interieur

Vintage design: een blijvertje

posted by Mirthe 21 juni 2013 0 comments

Het is al enkele decennia gaande en het lijkt niet meer voorbij te gaan: de trend van het vintage design. Je moet dan ook flink betalen voor spullen die je ouders of grootouders misschien wel achteloos bij het grofvuil zouden zetten.

Het zijn soms tamelijk onopvallende voorwerpen, die al vele jaren in gebruik zijn, die bij nadere beschouwing juweeltjes van design blijken te zijn. Toch wordt niet alles wat oud is veel waard. Kenmerkend is dat het altijd gaat om ontwerpen van goede kwaliteit die origineel zijn, vaak heel eenvoudig van vormgeving én uitgevoerd in mooie materialen.

Raak en Pastoe

Een leuk voorbeeld zijn de lampjes van het merk Raak. In vele huishoudens van oudere mensen zijn deze metalen lampjes met gekleurde metalen kap en voetje en flexibele metalen stang, nog te vinden, vaak op zolder. Ze liggen daar te verstoffen omdat ze destijds niet meer modern waren. Tegenwoordig zijn ze erg gewild en er wordt dan ook grif voor betaald.

Ook de meubelen van Pastoe zijn en blijven geliefd. Dit merk maakte en maakt nog steeds, kasten in sobere, strakke, vormgeving die zich naadloos voegen in ieder interieur. Sommige van deze kasten en dressoirs zijn enorm gewilde verzamelaarsobjecten en, zeker als het meubel in goede staat is, veel geld waard.

Gispen

Een vergelijkbare hausse heeft zich voorgedaan bij meubelen, vooral stoelen, van het merk Gispen. Deze buisstoelen, veel gebruikt in kantoren en nog altijd in productie, zijn vervolgens een groten getale nagemaakt door andere merken.

Vraag advies

Goede vormgeving kent geen tijd. Vintage stukken hebben daarbij nog een extra dimensie, omdat ze geschiedenis hebben. Voor design meubelen uit vroeger jaren kun je terecht bij verschillende webwinkels maar natuurlijk ook op Marktplaats. Vraag wel een deskundige om advies voordat je veel geld neertelt voor een stuk dat niet authentiek blijkt te zijn.

Kijk ook hier eens