Interieur

Een sauna in de badkamer, wat zijn de mogelijkheden?

posted by Mirthe 11 januari 2019 0 comments

Ben jij een regelmatige bezoeker van de sauna? Dan zul je ongetwijfeld eens gefantaseerd hebben over een sauna bij je thuis. Maar tegenwoordig hoeft het niet bij dromen te blijven. De sauna thuis komt ook terug in de laatste badkamertrends en is ook zeer betaalbaar. Vooral als je de kosten van je saunabezoek afweegt tegen een investering in een sauna. Dus als je de laatste badkamertrends wilt volgen, je hebt een redelijk grote badkamer en je badkamer interieur laat het toe, dan is een sauna zeker het overwegen waard.

Kan dat? Een sauna in je badkamer plaatsen?

Een sauna kan in principe gewoon in de badkamer geplaatst worden. Wel zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet je natuurlijk de ruimte in de badkamer ervoor hebben. Ook hele kleine sauna’s nemen toch minimaal de ruimte in ter grootte van een douchecabine. Daarnaast mag een sauna niet rechtstreeks in contact staan met water en vocht. Het is dus niet verstandig om een sauna pal naast de douche te installeren. Een badkamer met een slechte ventilatie is ook niet verstandig. De badkamer blijft dan langdurig vochtig. Je zult daarom goed op de ventilatie moeten letten. Wanneer je badkamer interieur voortdurend vochtig is, dan kun zijn er ook speciale badkamersauna’s te koop met een tegen vocht bestand frame.

Welk soort sauna?

Je kunt kiezen voor een Finse sauna of een infraroodsauna. Een Finse sauna is de klassieke sauna op basis verhitting van de omgevingslucht waardoor het lichaam sterk wordt opgewarmd en je begint te transpireren. De infraroodsauna werkt met infraroodstralers die rechtstreeks het lichaam opwarmen. Beide soorten sauna’s kunnen in de badkamer geplaatst worden en zijn ook kant en klaar verkrijgbaar. Wil je het iets luxueuzer? Dan kun je ook kiezen voor een sauna op maat. Je kunt dan kiezen voor andere en betere houtsoorten en je bepaald zelf de indeling hiervan.

Waar verder op letten bij een sauna in de badkamer?

Het is verstandig om de sauna een stenen plint te plaatsen. Zo is er geen kans dat vocht vanaf de vloer in het hout kan trekken. Sauna’s zijn minimaal 1.90 meter hoog. Je badkamerplafond moet dus minimaal 2 meter hoog zijn. Afhankelijk van de soort sauna en de grootte van de sauna kan het noodzakelijk zijn om krachtstroom aan te leggen of zijn er in ieder geval twee stroomgroepen benodigd. Dit geldt vooral bij grotere sauna’s.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment