Interieur

De ontwikkeling van de (gloei)lamp

posted by Mirthe 12 december 2018 0 comments

Sinds 1910 bestaat de gloeilamp. Voor die tijd moesten onze voorouders het zonder elektrische verlichting doen. Sinds die allereerste gloeilamp is er nogal wat veranderd. Zo ging de traditionele gloeilamp in de ban en is nu de halogeenlamp aan zijn eind. Nieuwste variant is de ledlamp, maar hoe lang?

Gloeilamp: slecht rendement

Door stroom door gloeidraden te sturen, werd deze warm. Hoe warmer hij werd, hoe meer de lamp ging gloeien. Het rendement van een gloeilamp, ook wel het bruikbare licht genoemd, is laag. Als we als voorbeeld een lamp nemen van honderd watt, dan kunnen we stellen dat hij voor vijf watt licht geeft. Maximaal tien watt. De rest van de energie wordt omgezet in warmte. In 2009 werd de gloeilamp in de ban gedaan. Er kwam een verbod en sinds 2012 mag de gewone gloeilamp niet meer worden verkocht. Een opvolger c.q. alternatief was destijds de spaarlamp, tl-buis of halogeenlamp.

Halogeen: stapje voor stapje

Een halogeenlamp is een lamp waar gas met halogeen is toegevoegd. De levensduur van de halogeenlamp is langer dan die van de gewone gloeilamp, het rendement zo’n drie keer hoger. Het is echter minder dan wat een ledlamp aan rendement geeft. Niet zo gek dus, dat er geruchten gaan dat de halogeenlamp binnenkort ook niet meer verkrijgbaar is. Men zegt dat deze lamp over twee jaar niet meer in de winkels ligt. Gelukkig is er nu nog volop goedkope halogeenverlichting verkrijgbaar. Voorlopig kun je nog inslaan!

Ledverlichting: wat komt hierna?

Er worden al veel lampen verkocht die geschikt zijn voor ledverlichting. Uiteraard heeft ook led echter nadelen. Zo kon je ze lange tijd niet goed dimmen, in tegenstelling tot goedkope halogeenverlichting. Dit kwam omdat een witte ledlamp nu eenmaal wit bleef. De oplossing lijkt gevonden, voortaan stopt de fabrikant voor een dimbare led meerdere kleuren in de lamp. Dim je hem, dan gaat het blauwige deel zachter branden en het gelere deel harder. Hierdoor wordt het licht wat warmer. Het is wachten op ontwikkelingen, wat komt er hierna? De opvolger werd al enige tijd geleden aangekondigd…

Kijk ook hier eens

Leave a Comment