Interieur

Rieten meubelen zijn een aanwinst voor je interieur

posted by Mirthe 31 oktober 2018 0 comments

In veel Nederlandse huishoudens kom je tegenwoordig een landelijk interieur tegen. Rieten meubelen passen daar perfect bij, alleen weten veel mensen dat niet. Vroeger waren meubelen van riet enorm populair, maar op den duur ging die populariteit voorbij en raakte rieten meubelen in de vergetelheid. Zonde. In dit artikel vertellen we waar rieten meubelen van zijn gemaakt, waar je op moet letten als je ze aanschaft en hoe je ze kunt herstellen als ze beschadigd zijn.

Waar zijn rieten meubelen van gemaakt?

Rieten meubelen zijn gemaakt van rotan. Rotan is een verzamelnaam voor rietsoorten die geschikt zijn om meubels van te maken. Denk bijvoorbeeld aan pitriet, vlechtband, webbing (ook wel gaatjesmatten genoemd) en biezen. Het riet wordt in balen geïmporteerd uit het buitenland, waarnaar stoelenmatters er rieten stoelen van maken. Een voorbeeld van een groothandel die vlechtriet importeert, vind je hier. Het proces van het maken van de stoelen wordt ook wel ‘stoel matten’ genoemd, vandaar de naam stoelenmatter.

Rieten meubelen kopen: waar moet je op letten?

Omdat rotan een natuurproduct is, kunnen er scherpe randjes aan het riet zitten die je kleding kunnen beschadigen. Eerlijk gezegd zorgt een goede stoelenmatter dat die scherpe randjes zijn verwijderd bij het maken van de stoel.

Een ander belangrijk punt is dat de stoelen bij je interieur passen. Rieten stoelen worden van diverse rietsoorten gemaakt die ieder hun eigen kleur en structuur hebben. Denk bijvoorbeeld aan gerookt pitriet dat donkerbruin van kleur is. De tegenhanger is pitband dat een blanke kleur heeft.

Tweedehands rieten meubelen

Doordat meubelen die van riet gemaakt zijn op den duur steeds minder populair werden, zijn er veel tweedehands meubelen in omloop gekomen. Deze meubelen hebben echter vaak beschadigingen of rietstengels die loszitten. Toch is het heel interessant om ze te kopen. Omdat de eigenaren er vaak weinig waarde aan hechten, kun je ze meestal voor een lage prijs overnemen. Vervolgens kun je ze bij een stoelenmatter voor een paar tientjes laten opknappen en heb je spotgoedkoop een meubel die als nieuw oogt. Stoelenmatters kunnen namelijk complete zittingen, rugleuningen en vrijwel ieder ander onderdeel vervangen.

Poly rotan: wat is dat?

Naast de rietsoorten die onder de noemer rotan vallen, zijn er ook nog Poly rotan meubelen verkrijgbaar. Poly rotan bestaat uit kunstmatige vezels en wordt met name gemaakt om meubelen voor de tuin te maken. De reden hiervoor is dat riet niet goed tegen weersomstandigheden is opgewassen. Maar het grote voordeel van Ploy rotan is dat het op echte rotan lijkt, waardoor de meubelen perfect aansluiten bij je interieur in huis.

Een landelijk interieur laten ontwerpen

Nu je meer weet over rieten meubelen, kan het zijn dat je het lastig vindt om een mooi interieur samen te stellen. Dan is het goed om te weten dat er interieurspecialisten zijn die complete interieurplannen voor je kunnen maken. Door gebruik te maken van interieurspecialisten weet je zeker dat je een mooi interieur krijgt. Ons advies is dan ook om vrijblijvend een aantal specialisten te benaderen en vrijblijvend offertes aan te vragen. Je zult zien dat de prijzen soms verrassend laag kunnen liggen!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment