Interieur

Help, mijn kat vernielt mijn meubels!

posted by Mirthe 3 februari 2015 0 comments

Katten hebben nagels, iedere katteneigenaar is zich daarvan bewust. Volgens de kat moeten die nageltjes scherp blijven, hierbij gebeurt het nogal eens dat jouw mooie meubels het moeten ontgelden. Om dit te voorkomen schaft de eigenaar meestal een krabpaal aan. De realiteit is dat dat mooie en vaak dure bouwwerk volkomen genegeerd wordt door de kat.

Hoe krabt je kat?
Als eerste is het van belang dat je de kat observeert. In welke positie scherpt hij zijn nagels? Sommige katten doen dit liever op een horizontaal vlak. De rugleuning van een stoel bijvoorbeeld of het tapijt. Anderen, en die zijn in de meerderheid, krabben verticaal. Dat wil zeggen dat hij erbij gaat zitten, de pootjes in de lucht gooit en bijvoorbeeld het behang van de muur krabt.

Krabplankje: goedkoop alternatief
Een krabplankje is een goedkoop alternatief voor een krabpaal. Voordelen zijn dat het zowel horizontaal als verticaal geplaatst kan worden en veel minder ruimte inneemt dan een dure paal.
Plaats het plankje op de plek waar je kat het liefst zijn nagels scherpt. Katten zijn gewoontedieren en scherpen hun nagels vaak op dezelfde plekken.

Maak het ‘eigen’
Je kunt het plankje aantrekkelijker maken door het te behandelen met valeriaan of kattenkruid. Dit zijn geuren die voor de meeste katten onweerstaanbaar zijn.
Je kunt ook voorzichtig de pootjes van je kat over het plankje strijken. Hierdoor krijgt het de eigen geur van de kat en ‘merk’ je de plek. Daardoor ruikt het materiaal vertrouwder voor de kat en zal hij het eerder gaan gebruiken.

Kijk ook hier eens