Interieur

Een boekenkast in de woonkamer

posted by Mirthe 15 april 2018 0 comments

Wanneer je graag boeken leest zul je ook vast wel een boekenkast in huis hebben. Een boekenkast zul je in vrijwel elk huishouden in Nederland wel tegenkomen. Over het algemeen is een boekenkast van hout en bestaat uit planken waar de boeken opgezet kunnen worden. Op deze manier creëert men overzicht en boeken staan veilig opgeborgen, zodat er geen kans is op beschadigingen. Maar boekenkasten worden niet alleen voor boeken gebruikt. Dikwijls staan boekenkasten vol met andere prullaria en souvenirs, al dan niet in combinatie met enkele boeken. Soms wordt een boekenkast er voor de sier neergezet, vooral als het een fraai exemplaar is. Niet altijd, maar een belangrijk kenmerk van boekenkasten zijn wel dat het vaak open kasten zijn. Wanneer de gebruiker daar zijn boeken inzet, geeft men zich intellectueel bloot aan de gasten, want gasten kunnen zien van welk soort literatuur men houdt.

De geschiedenis van de boekenkast

Vooral ten tijde van de uitvinding van de boekdrukkunst kwam het lezen van boeken in zwang. Het waren in eerste instantie monniken die en geestelijken die voorzien waren van boeken, zoals bijvoorbeeld de Bijbel. Voor de gewone man waren boeken onbetaalbaar. Later begonnen ook de rijken zich met boeken bezig te houden. Misschien nog niet eens voor de literatuur zelf, maar wel voor de boekenkast. Er werden zeer fraai boekenkasten gemaakt die dan gevuld werden met boeken. Dit gaf een mooi gezicht, maar het was vooral ook een statussymbool. De eigenaar, kon dan tegenover gasten pronken met zijn boekenkast en zijn eventuele intellectuele kennis. Een tijd lang werden boeken ook nog opgeborgen in een boekenkist. In Nederland is de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist een bekend geschiedenisverhaal. Tegenwoordig zijn er boeken te over om aan te schaffen en bewaard men ze niet meer perse in een boekenkast. Boeken worden vaak na gelezen te zijn weer doorgegeven. Toch zijn er nog wel mensen die waarde hechten aan een mooie boekenkast met daarin hun boekencollectie.

Vormen van boekenkasten

Boekenkasten zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten te verkrijgen, van eenvoudig tot heel luxe. De standaard boekenkast kent iedereen wel. Vaak van hout, met enkele planken om de boeken op te zetten. Boekenrekken zie je ook regelmatig. Vaak zijn dit houten planken aan een muur, die door metalen houders aan de wand vastgehouden worden. In klassieke huizen en vooral oude bibliotheken vind je vaak zeer mooie en luxueus uitgevoerde boekenkasten. Vaak in prachtig donker notenhout. Wanneer een dergelijke boekkast tot hoog aan de wand reikt dan is de kast ook nog voorzien van een laddertje.

Een saaie boekenkast een beetje opvrolijken

Een boekenkast kan soms erg saai overkomen. Met een paar handelingen kun je de kast er al een stuk vrolijker uit laten zien. Wanneer je kast een achterwand heeft, kun je de achterwand in vrolijke kleuren schilderen. Daarnaast is de wijze waarop je boeken neerzet ook belangrijk. Je kunt boeken in je kast op formaat neerzetten, maar ook bijvoorbeeld op kleur. Nette gegroepeerde boeken geven de boekenkast al een heel ander uiterlijk.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment