Interieur

Waarom led-verlichting een goed idee is

posted by Mirthe 9 juli 2020 0 comments

Nog niet zo heel lang geleden was het normaal om gloeilampen, spaarlampen of halogeen lampen te gebruiken om een ruimte van licht te voorzien. Tegenwoordig zijn led-lampen echter de populairste keuze, al zijn er ook veel mensen die nog twijfelen of dit de beste keuze is. Led-verlichting is een flink stuk duurder en de prijs schrikt veel mensen af! We begrijpen dus helemaal waarom men dan dan toch liever voor een ander type lamp kiest. Maar ondanks de prijs zijn wij toch van mening dat led-lampen de beste keuze zijn. De voordelen wegen namelijk niet op tegen de nadelen. In dit artikel lees je waarom!

Led-lampen zuiniger in gebruik

De hogere aanschafprijs laat veel mensen twijfelen of ze wel voor led-lampen moeten gaan. Het is inderdaad zo dat led-lampen op de korte termijn duurder uitvallen, maar op de lange termijn juist niet! Led-lampen zijn namelijk een stuk zuiniger, omdat de lampen 90 – 95% van het gebruikte stroom omzetten in licht. Als je dit vergelijkt met een gloeilamp, dan is het slechts 5% van de stroom wat gebruikt wordt voor verlichting. Met een led-lamp bespaar je dus soms tot wel 90% qua stroomverbruik. Vervang je alle lampen in huis door led-lampen, dan zul je deze besparing ook terugzien op je energierekening.

Led-lampen zijn duurzamer

Led-lampen moeten zo nu en dan vervangen worden, maar de levensduur is een stuk langer in vergelijking met gloeilampen, spaarlampen of halogeen lampen. Een led-lamp van goede kwaliteit geeft ongeveer 20.000 uren licht. Van een gloeilamp heb je slechts 1000 uur plezier. Halogeen lampen branden gemiddeld 3000 uur en spaarlampen tussen de 5000 en 10.000 uur. Led-lampen hoef je dus minder vaak te kopen, omdat je ze ook minder snel hoeft te vervangen.

Talloze mogelijkheden met led-verlichting

Tegenwoordig is van alles mogelijk als je kiest voor led-verlichting. De lampen zijn namelijk in vrijwel alle armaturen te draaien, want de fittingen komen in verschillende formaten. Ook bestaan er allerlei soorten led-verlichting, zoals de standaard led-lamp of een TL-armatuur met led. Of wat dacht je van trimless inbouwspots met led-lampjes? Wat jouw interieurwensen ook zijn, vrijwel alles is mogelijk met led-lampen!

Led-lampen blijven koel

Zojuist vertelden we je al dat led-lampen vrijwel al het stroom gebruiken om licht te geven. Spaarlampen, gloeilampen en halogeen lampen zijn wat dat betreft een stuk minder zuinig. Hier worden namelijk slechts 5 tot 10% van de energie verbruikt om licht te geven. De overige 90 – 95% wordt omgezet in warmte. Als je zo’n lamp dus voor een lange tijd aan hebt, dan wordt ‘ie flink warm. Hij wordt zelfs zo heet dat je hem niet eens meer kunt vastpakken met je blote handen! Het feit dat spaarlampen, gloeilampen en halogeen lampen zo snel en zo vaak warm worden, is ook de reden waarom deze lampen een stuk minder lang mee gaan. Led-lampen worden daarentegen niet of amper warm. Led-lampen raak je dus zonder problemen aan, ook al brandt ‘ie al een aantal uren achtereen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment