Interieur

Antiek in je woning

posted by Mirthe 2 april 2017 0 comments

Na jaren van moderne inrichtingen, is het tegenwoordig steeds vaker de beurt aan antiek om een centrale plek in te nemen in woningen. Antiek staat voor iets unieks, voor een product dat al generaties lang onder ons is en daarom meer authenticiteit toevoegt aan onze woningen dan weer een nieuwe kast, bank of ander meubelstuk dat net vers uit de fabriek is komen rollen. Hoewel antiek soms een flinke investering vraagt, duiken er steeds meer antiekwinkels op. Daardoor is er voor ieder soort wens, ieder soort voorkeur en bovendien voor ieder soort portemonnee een stuk antiek te vinden waarmee je je woning een geheel eigen karakter kunt geven.

Retro of antiek?

De populariteit van antiekwinkels kan niet los worden gezien van de groeiende populariteit van retro in zijn algemeen. Alles dat van vroegere tijden komt, lijkt in te zijn tegenwoordig. Of het nu platenspelers betreft, oude auto’s of simpelweg een cassettebandje, de hang naar onze jeugd en de tijd van onze (groot)ouders lijkt alsmaar toe te nemen. Daarom is het zaak om een goed onderscheid aan te brengen tussen antiek en retro. Daar waar retro een verzamelnaam kan zijn van alles dat enkele decennia oud is, wordt met antiek toch echt voorwerpen bedoeld die ouder zijn dan 100 jaar. Desondanks wordt niet in ieder antiekwinkel deze vuistregel zo streng gehanteerd en gaat het er vooral om hoe uniek een bepaald oud product is.

Investering

Antiek aanschaffen betekent investeren. Hoe ouder en hoe zeldzamer het product, hoe meer geld het antiek waard is. Dit betekent niet dat je alleen met een ruime portemonnee kunt beschikken over antiek. Omdat het product uit de antiekwinkel de tand des tijds al zo lang overleefd heeft en bovendien toeneemt in zeldzaamheid, blijft het zijn waarde doorgaans behouden. Sommige antieken producten nemen zelfs toe in waarde.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment