Boerenbont, dit is de benaming voor een bloemenmotief in rood, blauw, geel en groen, geschilderd op aardewerk. Het typische motief is al eeuwenoud en nog steeds wordt het toegepast op kopjes, schotels, borden en voorraadpotten. Geef je keuken of eetkamer een landelijke sfeer en plaats Boerenbont op de planken.
Handgeschilderd
Hoe oud het precies is, dat is niet helemaal bekend. Wel weten we hoe Boerenbont is ontstaan. Het schilderwerk werd verricht door boerinnen, meestal in de wintermaanden om geld te kunnen verdienen. De simpele patronen werden als lopende band werk geschilderd op het aardewerk. Dat houdt in dat een vrouw een rode bloem schilderde, de andere een takje en een derde de gele accenten aangaf. Zo had iedereen haar eigen stukje om te schilderen – en perfectioneren.
Onveranderd
Hoewel het motief onveranderd is gebleven – net als de nu typerende kleurstelling – wordt veel Boerenbont tegenwoordig machinaal gemaakt. Ook machinaal gemaakt Boerenbont heeft zijn authentieke, landelijke sfeer behouden.
Voor de sier
Boerenbont servies kwam vroeger bij de boeren op tafel tijdens speciale gelegenheden en zon- en feestdagen. Tegenwoordig wordt het vaak ook voor de sier gebruikt. Bijvoorbeeld door borden aan de muur of houten balken te bevestigen. Boerenbont is natuurlijk bedoeld om van te eten. Serveer eens een heerlijk Hollands stamppotje op een bord van Boerenbont. Daar wordt het ineens een stuk lekkerder van.
(Bron afbeelding klik hier)