Interieur

Zelf een houten vloer leggen

posted by Mirthe 17 september 2018 0 comments

Veel mensen kiezen voor een houten vloer in hun interieur. En dat is niet voor niets! Een houten vloer kan met zijn warme uitstraling voor een sfeervol geheel zorgen. Een ander groot voordeel van een houten vloer leggen is dat je dat gemakkelijk zelf kunt doen. We leggen je hieronder uit waar je aan moet denken als je een houten vloer gaat leggen.

Welke houten vloer?

Allereerst zul je een keuze moeten maken voor het soort houten vloer. Houten vloeren zijn beter bestand tegen beschadigingen en onderhoudsvriendelijker. Parket vloeren zijn stiller en vanaf een lagere prijs beschikbaar. Ga je voor massief parket, lamelparket of fineerparket? Massief parket heeft de langste levensduur maar is ook het duurste in prijs. Fineerparket is de voordeligste van de drie maar ook minder in kwaliteit. Massief houten vloeren zien er het meest authentiek uit. Ze kunnen worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Dit is echter minder gemakkelijk dan zelf parket leggen.

Zwevend of vast?

Leg je de vloer vast, dan wordt hij op een tussenvloer gelijmd of gespijkerd. Hierdoor kan het hout minder werken. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer op een isolerende tussenlaag. Het voordeel hiervan is dat je de vloer altijd weer mee kunt nemen naar een ander huis of andere ruimte en dat de vloer stiller is. in ruimtes die breder zijn dan zes meter wordt het altijd aangeraden om de vloer vast te leggen.

Ondervloer

Zorg ervoor dat de ondervloer vlak, egaal en droog is voordat je begint. Het vochtgehalte kun je door een vakman laten opmeten.

Het leggen

Vloerdelen met een mes en groef leg je eenvoudig zelf. Hebben ze ook aan de kopse kant een mes en groef, dan liggen ze nog gladder en steviger. Wat betreft de legrichting kun je erop letten of je een ruimte optisch langer of breder wil laten lijken. Ook het diagonaal leggen van de vloer zorgt voor een ruimtelijk effect. Als je de naden haaks ten opzichte van het grootste raam legt, vallen de naden het minst op.

Werk het geheel af met een mooie plint en je bent klaar! Na het leggen van de vloer is het uiteraard belangrijk om de vloer goed te onderhouden, zodat je zo lang mogelijk van je mooie nieuwe vloer kunt genieten! Een specialist in houten vloeren in Oss is John Habes, die gespecialiseerd is in het schuren en oli├źn van een houten (parket)vloer. Zo zorg je samen voor een optimale levensduur!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment