Interieur

Een parketvloer plaatsen: soorten en mogelijkheden

posted by Mirthe 20 maart 2018 0 comments

Nog steeds vallen de parketvloeren onder een van de meest populairste soorten vloerbedekking die er te verkrijgen zijn. Parketvloeren kunnen dan ook gecombineerd worden met vele verschillende interieurstijlen en kunnen daarnaast een unieke sfeer in de woning creëren. Dit artikel heeft Martijn de Wit Vloeren alle punten opgesomd waar je rekening mee moet houden tijdens het aanschaffen van een parketvloer.

Wat wordt er verstaand onder een parketvloer?

Parket is eigenlijk woord dat gebruikt woord voor een verzameling van hardhouten en massief houten vloeren. Het hout wat gebruikt wordt voor een parketvloer wordt eerst op maat gezaagd en vervolgens gelakt en in de olie/was gezet. Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn om te verwerken tot parketvloer, waaronder: teak, kastanje, esdoorn en merbau. Deze soorten worden dan ook veel gekozen en als parketvloer gelegd. Een parketvloer kan bijna over in het huis worden gelegd, vaak worden echter de badkamer en andere vochtige ruimten vermeden.

Verscheidene soorten parket

Een parketvloer kan massief zijn, maar vaak worden er ook andere materialen in een parketvloer verwerkt of worden er andere houtsoorten gebruikt. Er zijn vier soorten parket:

1. Een plankenvloer
Een plankenvloer bestaat uit alleen maar massieve planken. Deze parketsoort vergt veel onderhoud. Na het leggen van de vloeren moeten de planken nog geschuurd en afgewerkt worden. De vloer wordt op een onder vloer aangebracht (8 mm dik) waarop de massieve houten planken worden aangebracht (6 – 22 mm dik). De vloer kan worden gelijmd of wordt aan de ondergrond genageld.

2. Het strokenparket
Deze parketsoort zijn makkelijk te herkennen aan het kliksysteem. De vloer wordt in verschillende delen geleverd die door middel van het kliksysteem in elkaar kan worden gelegd. Dit maakt het leggen van de vloer minder arbeidsintensief dan het leggen van een plankenvloer. De individuele planken zullen ook precies in elkaar passen en erg mooi aansluiten op elkaar. Omdat de planken goed in elkaar passen is er minder kans op vervorming van de vloer.

3. De samengestelde parketvloer
In tegenstelling tot de planken vloer, die uit een laag bestaat, bestaat deze parketsoort uit drie lagen. De eerste laag van deze vloer bestaat uit een onderlaag van multiplex. Hoe dik de onderlaag is, is compleet afhankelijk van het gewicht van de twee bovenste lagen. Er zal een dikkere onderlaag nodig zijn wanneer er voor een dikkere middelste en toplaag wordt gekozen. De middelste laag van deze vloer is gewoonlijk 8 mm dik. Het geheel wordt afgedekt door een toplaag van 2 – 6 mm dik. De opbouw van het samengestelde parket voorkomt dat het parket krom trekt.

4. Fineerparket
Ook deze parketsoort bevat meerdere lagen, de toplaag van deze vloer is echter veel dunner dan de toplaag van het samengestelde parket. Omdat te toplaag dunner is, ligt de totaal prijs van dit parket lager dan de prijs van het samengestelde parket. HDF-platen vormen de onderlaag van het fineerparket. Een voordeel van het fineerparket is dat ook zachtere houtsoorten gebruikt kunnen worden. De toplaag biedt dus bescherming voor de zachte houtsoorten waarvan geen massieve vloer gemaakt kan worden.
Na- en voordelen van een parketvloer
Parketvloeren brengen direct sfeer aan in een woning, dit komt door de natuurlijke uitstraling van deze vloeren. Daarnaast is het leggen van een houten vloer erg duurzaam, de vloer kan makkelijk gerenoveerd en opgeschuurd worden. Ook is de plaatsing van de vloer relatief eenvoudig, in vele gevallen kun je de vloer zelf leggen. Bij een houten vloer wordt altijd een ondervloer gelegd, dit zorgt voor goede isolatie.

Een van de nadelen van een parketvloer zijn de beschadigingen die na verloop van tijd kunnen ontstaan, zoals krassen, vlekken en verkleuringen. Daarnaast zijn houten vloeren niet immuun tegen hoge temperaturen en vocht. Hout is altijd in beweging, daarom is het erg belangrijk om tijdens de plaatsing van een parketvloer genoeg uitzetvoegen over te laten. Naast de schade die de vloer makkelijk kan oplopen zijn de vloeren ook vrij prijzig. De prijs is natuurlijk altijd afhankelijk de duurzaamheid en prijsklasse van het hout (gedeeltelijk of volledig massief) en de soort parketvloer.

Plaatsen en onderhouden

Omdat hout erg gevoelig is voor vocht is het verstandig om te wachten tot de dekvloer droog is voor de houten vloer geplaatst wordt. TIP: wil je testen of de dekvloer droog is? Tape een stukje aluminiumfolie aan de dekvloer. Is de onderkant na een dag nog steeds droog, dan is de vloer droog genoeg voor het plaatsen van de houtenvloer. Het onderhoud van de parketvloer kan het beste op vaste momenten gebeuren, welk product je daarbij gebruikt is hangt af van de soort vloer.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment