Interieur

Een nieuwe trap in huis

posted by Mirthe 5 januari 2015 0 comments

In een huis met meerdere verdiepingen zul je vaker tussen de verdiepingen op en neer willen pendelen. In zo goed als alle gevallen gebruik je daar de trap voor. Een handig en noodzakelijk onderdeel van je huis, zo’n trap. Uiteraard voldoet een trap aan strenge veiligheidseisen. Maar het mag natuurlijk ook gewoon mooi zijn.

Heen en weer
Als je er eens op gaat letten zul je merken dat je per dag regelmatig naar beneden of naar boven gaat. Bijna gedachteloos til je de voeten op of zet je de voeten wat lager neer. Een trap loop je bijna automatisch op en af. Dat heeft alles te maken met de hoogte en diepte van de treden. De trede mag niet te hoog zijn, anders zou je regelmatig je voet net niet hoog genoeg optillen en is de kans op valpartijen groot. Dat geldt natuurlijk ook voor het afdalen. Als de tree dieper is dan je verwacht dan kun je je evenwicht verliezen. Standaardmaten, dat vinden we prettig bij het stijgen en het dalen. Diezelfde standaard verwachten we ook bij de diepte van de treden. We hebben graag een goed houvast.

Veiligheid
Hoogte en diepte van de treden hebben dus alles met de veiligheid van de trapreiziger te maken. Om de veiligheid nog wat meer te verhogen heb je vaak aan minstens één kant een trapleuning, zodat je je snel kunt grijpen als je een probleempje met je evenwicht ondervindt.

Mooi
Afgezien van de veiligheid en functionaliteit mag een trap ook mooi zijn, zeker als je er een goed zicht op hebt. Is er wel wat aan te merken op de schoonheid van de trap, dan kun je eens gaan rondkijken voor een nieuw exemplaar, die je naar eigen smaak kunt laten maken.

Kijk ook hier eens