Tuin

Staren in de vlammetjes

posted by Mirthe 22 december 2014 0 comments

Laten we maar eerlijk en duidelijk zijn: we zijn dol op vlammetjes. Zeker in de donkere wintermaanden branden we graag kaarsjes en waxinelichtjes om ons te voorzien van een extra sfeervol lichtje van hoop en verlangen. En niet alleen dat, liefhebbers van een open haard weten dat het vuurtje méér is dan een bron van warmte. En dat geldt zelfs voor een vuurtje buiten.

Vuur
Het vuur is een magisch element. Het heeft een ontzettende verwoestende kracht, maar is tegelijk de bron van onze cultuur en beschaving. Na de ontdekking van het vuur kon de primitieve mens de donkere uren veilig doorbrengen vanwege de afschrikkende werking ervan op roofdieren. Maar ook bood het de mogelijkheid de avonduren te gebruiken voor handarbeid maar vooral voor het vertellen van ervaringen en verhalen.

Er is niet veel veranderd
Natuurlijk is er op cultureel gebied een enorme weg afgelegd van de prehistorische mens naar ons. Maar niet alles is veranderd. De biologerende werking die het vuur op ons heeft bestaat nog steeds. We staren nog steeds graag in de vlammetjes. Een kampvuur is een heerlijke plek om omheen te zitten, samen te zingen, te vertellen en te genieten van elkaars gezelschap. De open haard en de kaarsjes binnenshuis hebben hetzelfde effect.

Nieuwe mogelijkheden
Hoewel een kampvuur buiten erg leuk en spannend is, is het ook meteen lastig en arbeidsintensief. De vlammen moeten goed in de gaten worden gehouden en je moet regelmatig het hongerige vuur van nieuw voedsel voorzien. Nieuwe technieken maken het gelukkig gemakkelijker. Met een vuurtafel heb je op je terras een handig vuurtje, dat met een knop kan worden bediend. Een vuurtafel is in feite een gashaard met een ombouw. Met een vuurtafel is het terras ook in de donkere maanden een gezellige plek!

Kijk ook hier eens