Tuin

Kunstgras leggen: Hoeveel kost dat?

posted by Mirthe 17 november 2020 0 comments

Het is tegenwoordig erg trendy om kunstgras op je gazon te hebben. Voor veel mensen is dit een goed alternatief voor natuurlijk gras, want kunstgras heeft bijna geen onderhoud nodig. Daarnaast ziet kunstgras er altijd mooi uit, ongeacht het weer of de jaargetijden. Kunstgras is dus echt een uitkomst voor degenen die altijd een tiptop uitziende tuin willen hebben, of juist voor degenen die niet zo van tuinieren houden!

Kunstgras is in eerste instantie duurder

Neem je echt gras, dan leg je je gazon voor slechts enkele tientallen euro’s aan. Kies je voor kunstgras, dan zit je eerder tegen de enkele honderden euro’s aan. Toch krijg je voor deze investering veel gemak en weinig zorgen terug. Waarom? Bemesting, kalken, gras maaien, gras bijzaken en bijwerken zullen geen onderdeel meer uit maken van jouw bezigheden wanneer je voor kunstgras gekozen hebt. En bedenk ook dat kunstgras meestal zes tot twaalf jaar meegaat, al is dit afhankelijk van de kwaliteit. Dit betekent dus dat je flink wat jaren verzekerd bent van een mooi uitziend gazon!

Kunstgras kosten: hoe kom je aan een complete offerte?

Wanneer je je verdiept in de wereld van kunstgras, dan zul je zien dat veel aanbieders kunstgras voor heel goedkoop aanbieden. Toch is het belangrijk om te weten dat de prijs per vierkante meter niet de enige factor is die je mee moet nemen. Het leggen van kunstgras is namelijk ingewikkelder dan dat, want je moet ook rekening houden met voorbereiding van de ondergrond, afvoer en/of verwijdering van oude kunstgras of echt gras. Heb je na je oriƫntatie op kunstgras besloten dat je een aantal offertes zou willen bekijken? Dan is het belangrijk om te weten wat een offerte compleet zou maken, om onaangename verrassingen te voorkomen. Een goede offerte neemt de volgende punten mee:

 1. Verwijderen oude gazon:
  Als je zelf je oude gazon verwijdert, dan kun je deze kosten uitsparen. Overleg met je leverancier/hovenier of je wel of niet zelf je oude gazon weg wilt halen.
 2. Zand leveren en grond preparatie:
  Kunstgras moet strak gelegd worden, om een egaal resultaat te bereiken zonder lelijke kuilen en bulten. Het is erg belangrijk om het van begin af aan al netjes en secuur te leggen, want alleen zo kun je jarenlang van een mooi gazon genieten zonder rare hobbels. Vraag aan de potentiƫle kunstgras-legger hoeveel het kost om de ondergrond te laten prepareren.
 3. Kunstgras aanleggen:
  En dan het leggen van het kunstgras zelf. Informeer niet alleen naar de arbeidskosten per uur, maar ook naar hoeveel het kunstgras zelf kost.
 4. Afwerken kanten:
  Is het kunstgras eenmaal gelegd, dan wordt vaak geadviseerd om een kantafsluiting te nemen. Dit is eigenlijk gewoon een netjes afgewerkte rand rondom je kunstgras, wat ervoor zorgt dat de randen loskomen of losraken. Informeer naar de kosten van het leggen van deze kantafsluitingen en de kosten van deze randen.

Veel aanbieders zullen een duidelijk beeld geven van de kosten per vierkante meter. Ook staat er vaak een overzicht van de andere kosten die erbij komen kijken van de zojuist genoemde punten. Als je van plan bent om bij meerdere aanbieders een offerte aan te vragen, dan moet je ervoor zorgen dat de meegenomen punten vergelijkbaar met elkaar zijn. Op deze manier kun je op een makkelijkere en eerlijkere manier de prijzen met elkaar vergelijken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment