Tuin

Tips voor het aanschaffen van ideale tuinmeubelen

posted by Mirthe 21 maart 2018 0 comments

Een mooie tuin is niet compleet zonder tuinmeubelen. Het vinden van de juiste tuinmeubelen is echter niet altijd eenvoudig. Tuinmeubelen moeten namelijk veel meer dan alleen mooi zijn. Ze moeten gemaakt zijn van duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen en het belangrijkste is misschien wel dat ze comfortabel zijn.

1. Goedkoop is duurkoop

We spenderen vaak minder tijd, aandacht en geld aan tuinmeubelen dan aan meubels voor binnen en dat is jammer, want in ons Nederlandse klimaat is kwaliteit juist bij de aanschaf van tuinmeubelen ontzettend belangrijk. Anders krijg je al snel last van wankelende pootjes, afbladerende lak en lelijke krassen. Trap dus niet in goedkope aanbiedingen en ga voor kwaliteit.

2. Materialen

Als je op zoek gaat naar nieuwe tuinmeubelen kom je al snel tot de conclusie dat er enorm veel verschillende materialen verkrijgbaar zijn. De keuze voor het materiaal is vooral afhankelijk van hoeveel tijd je over hebt voor het onderhoud van je tuinmeubilair en welk materiaal je mooi vindt. Een tuinstoel van aluminium of kunststof is bijvoorbeeld vrij licht en dus eenvoudig te verplaatsen. Bovendien zijn aluminium en kunststof nagenoeg onderhoudsvrij. Een loungestoel gemaakt van hardhout daarentegen is loodzwaar en heeft bovendien veel meer onderhoud nodig. De uitstraling van een hardhouten loungestoel is echter erg mooi, stevig en robuust.

 • Aluminium, PVC en kunststof
  Aluminium, PVC en kunststof zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Je kunt de tuinmeubelen gewoon afnemen met een sopje. Daarnaast zijn deze materialen roestvrij, licht en relatief goedkoop.
 • Smeedijzer en staal
  Smeedijzer en staal zijn stevig en zwaar. Onderhoud is bij deze materialen erg belangrijk omdat ze anders op een gegeven moment kunnen gaan roesten.
 • Rotan, riet en natuurlijke grassen
  Wanneer deze materialen zijn voorzien van een speciale hars coating, zijn ze niet veel onderhoud nodig. Eén keer per jaar is over het algemeen voldoende.
 • Houtsoorten
  Er zijn enorm veel verschillende soorten hout, zoals steigerhout, cederhout, hardhout en teakhout. Tuinmeubelen van hout hebben vaak een robuuste, stevige en luxe uitstraling. Ze hebben echter wel aanzienlijk meer onderhoud en bescherming nodig.

3. Tuinstoelen

Tuinmeubelen moeten natuurlijk goed passen binnen je tuin en het is ook mooi als ze aansluiten bij je interieur. Houd er echter wel rekening mee dat een tuinstoel vooral comfortabel moet zijn. Sommige tuinstoelen zitten erg laag of erg diep. Kies een stoel waarin je comfortabel kunt zitten, want niemand kan relaxen op een stoel die niet lekker zit. Een ander belangrijk punt waar je op moet letten bij de aanschaf van tuinstoelen is de grootte. Houdt er rekening mee dat de meubels op je terras moeten passen.

4. Kussens

Tuinmeubelen zijn vaak gemaakt van harde materialen. Niet echt de ideale plek om te relaxen. Het is daarom verstandig om te investeren in goede, comfortabele tuinstoelkussens. Er zijn ontzettend veel verschillende kussens te koop. Laat die dunne kussentjes vooral liggen. Je kunt het beste kiezen voor dikke kussens die gemaakt zijn van materialen die bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat.

5. Details

Soms zien tuinmeubelen er op het eerste gezicht goed uit, maar blijken ze later toch bepaalde gebreken te hebben die je op het eerste oog niet hebt gezien. De volgende details zijn belangrijk om in de gaten te houden:

 • Voor grote meubels moet je kussens met veren aanschaffen. Deze behouden langer hun vorm.
 • Wil je zeker weten of je met aluminium of staal te maken hebt? Dit kun je eenvoudig zelf checken met een magneetje. Aluminium is niet magnetisch, staal wel.
 • Ga altijd even zitten op een tuinstoel om te kijken of de poten niet buigen of verschuiven.
 • Bij houten meubels moet je altijd even met je handen over de meubels strijken om te controleren of de meubels wel goed geschuurd zijn.
 • Ga tot slot goed na of de meubels krassen na kunnen laten op je terras.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment