Tuin

Een echte winterse BBQ voor de liefhebber

posted by Mirthe 24 januari 2021 0 comments

BBQ helden zouden het liefst de hele dag barbecueën. Jij ook? Zelfs als het winter is en de temperatuur onder het vriespunt ligt? Voor sneeuw zijn we ook niet bang. Ook als er tot aan de enkels sneeuw in de tuin ligt. Een winterbarbecue is anders dan een barbecue die in de zomer gehouden wordt. Je moet rekening houden met de temperatuurverschillen. Hieronder heeft Green Egg Totaal.nl de volgende tips opgesteld om een feest te maken van een winter barbecue. Je wilt immers niet dat je winter barbecue in het water valt.

Welke barbecue moet je in de winter gebruiken en welke niet?
Niet elke barbecue kun je in de winter gebruiken. De meeste goedkope uitvoeringen zijn van dun metaal. Dat materiaal is niet sterk genoeg om tegen de vrieskou te kunnen. Als de BBQ van te dun materiaal is kan de temperatuur van de barbecue beïnvloed worden door de buitentemperatuur. Een Black Basterd is een slimme koop. Dit komt omdat de wanden keramisch zijn. Je kunt ook een Green Egg kopen. Door de keramische wanden heb je geen last van de koude buitentemperatuur. Zo kun je in alle rust genieten. Als je gaat BBQ-en in Nederland, dan is een Weber one touch goed genoeg. De winters in Nederland zijn over het algemeen niet zo streng. Niet zo streng als de winters in bijvoorbeeld Scandinavië of Rusland.

Een winterbarbecue kan alleen als hij een goede metalen deksel heeft. De warmte onder deksel is van belang om je eten in de winter toch nog goed gaar te krijgen. Een deksel houdt de warmte goed vast afhankelijk van de metaalsoort van de barbecue.

Waar moet een barbecue staan ?
Het is van belang om de barbecue uit de wind te houden. Als hij in de wind staat, koelt hij snel af. Je kan goed barbecueën als de temperatuur ongeveer 70 graden Celsius is. Als je barbecue in de wind zet koelt hij af naar 40 graden. Dit is te koud om het vlees goed te krijgen. Als er buiten strenge vorst is dan moet je een hoger temperatuur verschil overbruggen om het vlees goed te doen bakken. Rauw vlees is immers niet te eten en je kunt er goed ziek van worden. Een winter barbecue zo 2 tot 3 uur langer dan als je er voor kiest om zomers lekker te BBQ-en.

Een gas barbecue kan door de stevige wind zelfs uitwaaien. Het kan een grappig resultaat opleveren als je door gasophoping een enorme steekvlam krijgt. Dit is voor kinderen erg spannend. Kijk echter wel goed uit als je dit doet en de BBQ aansteekt.

Sneeuw is niet vaak een probleem als je wilt BBQ-en. Alleen als je je tuinpad nog vrij moet maken van sneeuw kan dit vervelend zijn. Zorg er ook voor dat het tuinpad niet glad is. Dit voorkomt ongelukken bij het barbecueën. Als sneeuw aan vriest kan het om de BBQ een gladde boel worden. Zorg daarom dat op de plaats waar je gaat barbecueën sneeuw- en ijsvrij is.

Zorg voor voldoende licht en zicht
In de winter wordt het nu eenmaal vroeger donker. Je hebt immers te maken met de wintertijd. Zorg dat je voldoende licht hebt bij het garen van de hamburgers of spiesjes. Een setje tuinfakkels zal niet helpen. Hiermee kun je niet goed beoordelen of het vlees gaar is en geschikt is om te eten. Een bouwlamp is ook niet direct nodig. Je kan een helm met een lichtje nemen. Dat zorgt ervoor dat je goed kunt zien tijdens het BBQ-en.

Zorg voor genoeg kooltjes en gas voor de barbecue
Het duurt langer om een BBQ aan te steken als het kouder is buiten. Dit zorgt ervoor dat kooltjes snel opraken. Zorg ervoor dat je een extra zak kooltjes hebt. Ook is het verstandig om een extra bus met gas te regelen. De barbecue gebruikt veel meer warmte en energie als in de zomer. Houd daar vooral rekening mee.

big green egg in de sneeuw

Stook hem flink op en genieten maar
Zorg ervoor dat de BBQ goed warm is als je hem aansteekt. Je kunt het beste de barbecue goed voorverwarmen. Dan is de kans het grootst dat het vlees niet zal mislukken. Hier volgt een tip: Als je je hand langer dan 2 seconden 10 centimeter boven de kooltjes kunt houden, is de barbecue nog niet warm genoeg. Deze tip geldt ook als je zomers een barbecue organiseert.

Wat gooi je op de barbecue?
’s Winters is het vaak te koud om een lange tijd van buiten te genieten. Om sneller te kunnen BBQ-en kun je dunne stuk vlees grillen of spiesjes maken. Deze zijn sneller klaar dan grote lappen vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld aan karbonades of hamburgers. Vis is ook een goed alternatief. In een winter barbecue moet je niet verwachten dat je snel wat te eten hebt. Het is langzamer proces en het vergt veel geduld. Het samen zijn en bakken is wel een goede reden om in de winter te BBQ-en. Houd de barbecue simpel en ga niet voor de meest uitgebreide recepten. Dit kost veel tijd. In de winter is het vaak te koud om lang buiten te zijn.

Probeer zoveel mogelijk buiten op de BBQ te maken. Voorkom het heen weer lopen tussen binnen en buiten. Als je vaak heen en weer moet lopen van buiten naar binnen kun je last krijgen voor koude tenen. Het is bijvoorbeeld een tip om sauzen en brood op de BBQ warm te maken. Een barbecue kun je ook gebruiken om groente te roosteren.

Als het toch niet doorgaat?
Komt er een hagelbui of een sneeuwstorm? Geen nood. Zorg dat je een alternatief plan hebt om toch nog voor de gasten eten te maken. Natuurlijk vinden wij dat je onder alle weer omstandigheden moet kunnen barbecueën. Natuurlijk klinkt dit erg overdreven. Als er zoveel sneeuw valt dat je niet kunt BBQ-en, ga dan elektronisch barbecueën. De mensen zullen je uitlachen dat je in stortbui gaat BBQ-en. Maar jij hebt dat er echt voor over.

Ga nooit barbecueën in een afgesloten ruimte of garage. Dit is erg onveilig. Het gaat erg stinken in de ruimte. Als hier brand ontstaat, verspreidt het makkelijker naar je huis of schuur.

Het verbranden van kool zorgt ervoor dat er koolstofmonoxide ontstaat. Dit is een erg giftig gas. In een afgesloten ruimte kan dit gas niet weg. Het blijft dan hangen. Een gas barbecue kan ook koolstofmonoxide vormen als hij niet goed staat afgesteld. Daarom is het een must om echt buiten te BBQ-en. Bewaar gasflessen altijd buiten als je ze niet gebruikt. Ze kunnen eventueel gas lekken.

Laatste tips

*Zorg dat er maar één iemand buiten staat. Als het koud is, wil je natuurlijk warm blijven. Zorg er dan voor dat een iemand naar buiten gaat om het vlees te bereiden.

*Kleed je warm aan. Als het buiten koud is het van belang om iets warms aan te doen. Het is niet handig om in een shirt met korte mouwen naar buiten te gaan als het erg fris weer is.

*Houd de klep dicht. Om de warmte van de barbecue te bewaren is het niet verstandig om elke minuut naar je vlees te kijken. In de winter heeft de BBQ meer tijd nodig om op temperatuur te komen. Het is buiten frisser dan in de zomer.

*Neem de tijd. Zorg ervoor dat alles goed gaar is. In de winter gaat dit minder snel. Voorkom dat je ziek wordt.

*Zorg voor schone materialen. Zorg ervoor dat je BBQ naar afloop weer schoon is. Dan kun je er een langere tijd van genieten.

 

Kijk ook hier eens

Leave a Comment