Tuin

Kunstgras in de tuin: valdemping en onderhoudsvriendelijk

posted by Mirthe 6 december 2023 0 comments

Kunstgras wordt steeds populairder en vervangt in veel tuinontwerpen de echte graszoden. Niet zo gek ook, want kunstgras is redelijk onderhoudsvriendelijk en is natuurlijk heel het jaar door mooi groen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kunstgras voor in de tuin en wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het je graag uit.

Wat is kunstgras?

Kunstgras is, zoals de naam al zegt, een kunstmatig alternatief voor gras. Kunstgras wordt gemaakt van plastic kunstgrasvezels die vastzitten in een onderlaag van plastic of latex.

De onderlaag van kunstgras, ook wel de backing genoemd, is opgebouwd uit latex. Hierin worden de kunstgrasvezels vervolgens vastgezet, dit noemt met tuften. De kunstgrasvezels worden vastgezet in de onderlaag, zodat ze op hun plek blijven en rechtop blijven staan. Er zijn twee verschillende soorten onderlagen, namelijk een enkele backing en dubbele backing. Een dubbele backing is iets zwaarder en dikker en trekt daardoor minder snel krom dan een enkele backing.

Het gras zelf wordt gemaakt van twee verschillende soorten vezels, namelijk korte en lange vezels. De lange vezels zijn zacht en worden gemaakt van polyethyleen. Dit materiaal is goed bestand tegen warme zomers en koude winters en zal dus niet vervormen of verkleuren. De korte grassprieten in kunstgras worden gemaakt van polypropyleen. Deze vezels zijn stug en niet zacht, maar doordat de lange vezels erbovenuit komen, voel je deze stugge vezels niet prikken. Dat deze korte grassprieten zo stug zijn is belangrijk voor het behouden van de vorm en de veerkracht van het gras. Hoe veerkrachtiger het kunstgras is, hoe langer de levensduur zal zijn (met het juiste onderhoud). Beide vezels zijn dus belangrijk voor een mooi stuk kunstgras in de tuin!

Is kunstgras veilig voor kinderen?

Ondanks dat kunstgras wordt gemaakt van plastic en rubber of latex, is het helemaal veilig voor kinderen. De meeste kunstgras soorten bevatten namelijk geen schadelijke stoffen, zoals lood en cadmium. Goede kunstgras aanbieders, zoals gardensense.nl, stellen strenge veiligheidseisen aan hun producten. Hierdoor kan je met een gerust hart kunstgras aanschaffen voor in de tuin.

Wordt er veel gespeeld door kinderen op het kunstgras en staan er misschien wel speel- en klimtoestellen met een valrisico op het kunstgras? Dan bestaat er de mogelijkheid om een valdemping onder het kunstgras te laten installeren. Een valdemping is een onderlaag van schuimrubber die de val breekt. Er zijn verschillende soorten valdemping voor verschillende valhoogtes. Hoe hoger de valhoogte, hoe dikker de valdemping. Zo creëer je gemakkelijk een veilige ondergrond voor spelende, klimmende en klauterende kinderen.

Onderhoudsvriendelijk

Kunstgras is ontzettend onderhoudsvriendelijk: het heeft geen water en grasmaaier nodig. Voor een optimale levensduur van het kunstgras, kan je het gras wel het beste bladvrij houden. Doe je dit niet, dan creëren de blaadjes de perfecte ondergrond voor allerlei verschillende soorten onkruid.

Verschillende soorten kunstgras

Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes. Sommige soorten kunstgras lenen zich beter voor siertuinen, andere juist meer voor onder speeltoestellen. Verdiep je dus goed in welke soort kunstgras goed op jullie wensen aansluit voordat je definitief een keuze maakt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment