Tuin

Kiezen voor een beregeningsinstallatie in de tuin

posted by Mirthe 24 januari 2021 0 comments

Heb je een fraai gazon met veel groen? Dan moet je alles natuurlijk regelmatig van water voorzien, vooral als de temperaturen wat warmer zijn! Helaas kost dit allemaal wel veel werk en daarom zijn we altijd op zoek naar manieren om het ons makkelijker te maken. Het aanleggen van een beregeningssysteem in de tuin is bijvoorbeeld zo’n manier die je veel tijd scheelt. Dit systeem maakt het namelijk mogelijk om snel en eenvoudig een beregeningsprogramma in te voeren, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Waarom beregeningssysteem in de tuin?

Irrigatie wordt lang niet alleen maar in de landbouw gebruikt, want het is een handige techniek die ook in siertuinen en andere soorten landschapsarchitectuur van pas komt. Planten krijgen namelijk op het juiste moment de juiste hoeveelheid water en je kunt dit instellen op elk soort gewas. Dankzij irrigatie kunnen de bloemen, planten en het gras in jouw tuin dus ook rekenen op voldoende bewatering!

Irrigatie is ingewikkelder dan je misschien denkt, want als er teveel water wordt gebruikt, dan kan dit alle voedingsstoffen juist wegspoelen. En geeft het irrigatiesysteem te weinig water? Dan bereiken de planten natuurlijk ook niet goed tot hun optimale groei.

Een automatische beregeningssysteem zorgt er dus voor dat jouw tuin altijd precies de juiste hoeveelheid water krijgt, ook als je zelf niet thuis bent. Daarnaast zijn er ook een aantal andere voordelen:

  • Het bespaart enorm veel tijd, want je hoeft niet zelf de handen uit de mouwen te steken.
  • Je hoeft geen accessoires zoals slangen meer aan te schaffen.
  • Je kunt tot op de minuut instellen wanneer de kraan open of sluit.

Het aanleggen van de beregeningsinstallatie

Bij een beregeningsinstallatie heb je de keuze om het aan te sluiten op de waterleiding, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van grondwater. Voor dat laatste moet je wel eerst een put plaatsen die het water vanuit de grond naar boven pompt, dus het is wel makkelijker om hem op de waterleiding aan te sluiten. Daarnaast heb je soms ook kans dat er in de grond teveel ijzer zit, dus moet er ook nog een filter geïnstalleerd worden om het water te zuiveren. Wel is het gebruikmaken van grondwater een duurzamer alternatief, in vergelijking met het gebruik van vers kraanwater.

Wanneer irrigeren?

Op de meeste systemen zitten een aantal programma’s voorgeïnstalleerd. Zo is het mogelijk om het in te stellen dat de sproeier bijvoorbeeld ieder uur of om de twee uur aan het werk moet, maar iedere ochtend is ook mogelijk. Je kiest dus simpelweg helemaal zelf wanneer de tuin geïrrigeerd moet worden. Wordt er op een dag regen verwacht? Dan kun je het systeem ook makkelijk zelf uitschakelen met een druk op de knop. Bij slimme beregeningssystemen lukt dit zelfs op afstand, door middel van een app op je smartphone!

Beregeningssysteem onderhouden

Een beregeningssysteem onderhouden gaat vrij makkelijk. In de koude wintermaanden is het belangrijk dat je hem uitzet, voordat er vorst optreedt. De waterdruk wordt dan verwijderd, zodat het systeem niet kapot gaat. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het ventiel opendraait, zodat al het achtergebleven water nog weg kan lopen. In het voorjaar kun je het beregeningssysteem weer aanzetten door de ventielen weer dicht te draaien en voor het gewenste beregeningsprogramma te kiezen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment