Tuin

Trend: Japanse tuin

posted by Mirthe 22 augustus 2014 0 comments

Ook tuinen zijn onderhevig aan trends en als je je tuin wilt inrichten volgens de laatste mode dan kies je voor de Japanse tuin. De Japanse tuin is in de eerste plaats een plek waar rust vanuit moet gaan. Met stenen en rotsformaties, kiezels en kabbelend water bereik je een relaxte sfeer. De beplanting moet ook in het Nederlandse klimaat kunnen overleven.

Asymmetrisch
Asymmetrie is essentiƫel in de Japanse tuin. Schep vorm met dennen en met struiken die onregelmatige vormen hebben. Als ze die niet hebben kun je ze in de juiste vorm snoeien. Leg een oneven aantal grote stenen in de tuin omringd door vetplantjes of door kiezels.

Pergola met blauwe regen
Ook een houten pergola mag niet ontbreken in de Japanse tuin. Deze laat je begroeien door een blauwe regen (wisteria) of een andere klimplant. Alles moet er natuurlijk uitzien en niet te netjes. Toch wordt niets aan het toeval overgelaten in de Japanse tuin, je mag dat alleen niet zien.

Kronkelende paden
Kronkelende paden, die zorgen voor een steeds wisselend beeld van de tuin, horen er ook bij. Met bamboe versterk je het oriƫntaalse effect. Kijk voor inspiratie naar voorbeelden van echte Japanse tuinen. De grootste valkuil is om teveel in de tuin te willen plaatsen. De Japanse tuin is rustig en ruimtelijk. Je moet dus echt de kunst van het weglaten verstaan.

Onderhoud
Een Japanse tuin ziet er heel natuurlijk uit maar vergt wel wat onderhoud om hem in de juiste staat te houden. Onkruid moet meteen verwijderd worden en als de verhoudingen veranderen door de natuurlijke groei van struiken en bomen moet er zorgvuldig gesnoeid worden. Het werken in de Japanse tuin is bijna een meditatieve bezigheid en dat maakt het onderhoud eigenlijk tot een plezierig klusje.

Kijk ook hier eens