Tuin

Het aanleggen van graszoden

posted by Mirthe 12 mei 2016 0 comments
tuin en gras

U bent toe aan een nieuw gazon? Graszoden zijn een ideale oplossing om snel een mooi grasperk te bekomen. Bij het zaaien van gras is er namelijk veel geduld nodig vooraleer het gras dichtgegroeid is. Daarom kiezen de meeste tuinliefhebbers voor het aanleggen van graszoden. Met graszoden van Tuin en Gras.nl hebt u na een paar weken al een mooi gazon waar zelfs kan op gespeeld worden.

De graszoden die wij aanbieden komen uit de Veluwe met zijn zanderige gronden. Het duurt 12 tot 14 maanden vooraleer het grasveld klaar is. Het is dan ook kwaliteitsvol. Wij kunnen terugblikken op een lange ervaring. Wij verzorgen nauwkeurig de graszoden en gebruiken daarbij moderne machines. Daarenboven gebruiken wij enkel hoogwaardige graszaden voor onze grasmatten.

Hierbij een aantal tips vooraleer u de grasmat aanlegt:
Start met het verwerken van de graszoden onmiddellijk nadat ze bij u geleverd zijn. U begint best dezelfde dag nog met het leggen, anders is er een groot risico op broei. Kan u toch niet dezelfde dag starten, dan haalt u best de graszoden van de pallet en legt de rollen apart van mekaar neer. Om broei te voorkomen, mag u ze niet op mekaar stapelen en ook niet nat maken. Kan u na 24 uur nog steeds niet aan uw grasperk starten, rol dan de zoden volledig open op een harde ondergrond en houd ze goed vochtig.

Het aanleggen van graszoden
Bereid de ondergrond goed voor. Maak hem voldoende vochtig en voeg voedingsstoffen toe. Pas dan krijgt u een perfect resultaat.

Wanneer mogen graszoden gelegd worden?
In principe kan u het hele jaar rond graszoden aanleggen, behalve bij vries of sneeuw. Wij kunnen bij dergelijke weersomstandigheden namelijk geen graszoden oogsten en dus ook niet leveren. Zijn de graszoden gelegd en begint het dan te vriezen, dan hoeft u nog niet bang te zijn dat het gras zal afsterven. Het bevriest enkel en zal bij warmer weer snel ontdooien. De wortels starten dan opnieuw met hun doorgroei. In het najaar hebben we echter minder lichturen. Het duurt dan ook langer vooraleer de grasmatten goed ingegroeid zijn. De plaatsen onder bomen hebben het dan ook hard te verduren. Hier krijgt u kans op verstikking van het gras door gebrek aan licht. Daarom is het beter om in dergelijke gevallen te wachten tot de lente.

graszoden aanleggen

Het aanleggen van graszoden
1. Het spitten
Start met het spitten van de grond. Als u een oude gazon wil verwijderen, kan u deze goed diep onderspitten. Start u op een onbegroeide grond, maak deze dan zo’n 50 centimeter diep goed los. U kan er een laag bemeste tuinaarde of potgrond doorheen werken. Meng dit goed met de bovenste 10 centimeter van de losse grond. Op die manier vermijdt u dat de jonge worteltjes van het gazon verbranden. Nadat u gespit heeft, mag u geen bemesting meer aanbrengen op de ondergrond om verbranding van het gazon te voorkomen.

2. Het egaliseren
Als u start aan het leggen van graszoden, moet dit op een ondergrond gebeuren die volledig egaal en vlak en vastgedrukt is. U kan de grond vastdrukken door aan te lopen. Ook rollen kunnen helpen bij het vastdrukken. Dan kan u met een hark gaan egaliseren. Nog beter is om met een plank over de grond te schuiven (afrijen). Dit zorgt ervoor dat er geen putten of bergjes meer zijn. Op die manier wordt het maaien gemakkelijker. Na het afrijen mag u de grond nog lichtjes losmaken met een hark.

3. Het uitrollen van graszoden
Doorheen het proces van het leggen van graszoden mag de grond lichtjes vochtig gehouden worden. Maak hem echter niet te nat. De wortels van de graszoden gaan immers niet aanslaan op een dichtgeslibde grond met een korst. Laat de grond opdrogen indien nodig. In deze fase kan u eraan denken om een antimollengaas te plaatsen. U kan de zoden nu uitrollen. Leg ze heel strak en dicht tegen mekaar. Rondom het gazon kan u potgrond aanbrengen zodat de rand niet gaan uitdrogen. Als het warm weer is en er zon is, moet u onmiddellijk water geven!

4. Het aanrollen en het sproeien
Als de graszoden gelegd zijn, gaat u aankloppen of aanrollen. Dit is nodig om de worteltjes goed in aanraking te laten komen met de ondergrond. Nadat u aangedrukt hebt, mag u het grasperk volledig onder water zetten. Is het zonnig weer, doe dat dan al overdag. Geef water zolang de zoden nog moeten vastgroeien. Enkel dan kan u succes verwachten. Sproeien mag tijdens de eerste weken 2 tot 3 keer per dag. Dit is echt nodig om het gras te laten vastgroeien, zeker bij zonnig en warm weer. ’s Nachts is er geen sprake van uitdroging.

5. Wanneer kan er gemaaid worden?
Het duurt 4 à 6 weken vooraleer de graszoden zijn vastgegroeid. Dan is de kans op uitdroging veel minder. Is het dan nog droog weer, sproei dan nog één keer per week. Doe dit bij voorkeur ’s avonds. Snel nadat de zoden zijn gelegd, dient er al gemaaid te worden. Dit kan bij ideaal weer al na één week. Zorg ervoor dat het mes van de machine heel scherp is en maai op de juiste maaihoogte. Speelgazons worden op 3 tot 4 centimeter gemaaid. Siergazons kunnen op 2 tot 3 centimeter gemaaid worden.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment