Tuin

De ideale schutting? Die maak je toch gewoon zelf!

posted by Mirthe 24 januari 2021 0 comments

Je tuin is een plek om aan het einde van een lange dag (thuis) werken en binnen zitten, even tot jezelf te komen. Het is de plek waar je buiten kunt zijn en een klein beetje vakantiegevoel kunt hebben, met het comfort van je eigen woning binnen handbereik. Dat comfortabele gevoel wordt des te groter wanneer je tuin is afgeschermd, wat een privé gevoel geeft. Steeds meer mensen kiezen er daarom – juist in tijden van corona, waarin de achtertuin massaal is herontdekt – voor om de tuin af te schermen.

De meest bekende optie daarvoor is natuurlijk de bij de bouwmarkt gekochte schutting. Maar wie een klein beetje handig is maakt zelf zonder al te veel moeite fraaie tuinschermen, schuttingen of een andere erfafscheiding.

Wat heb je nodig?

Het voordeel van het zelf maken van je afscheiding is natuurlijk dat je veel meer vrijheid hebt. Zowel in de vorm die jouw afzetting aanneemt, als in de materialen die je gebruikt. Toch zijn er een paar dingen die je in ieder geval nodig hebt. Om te beginnen zijn daar de hardhouten palen of geïmpregneerde palen, die de basis van je erfafscheiding vormen. Je creëert hiermee een omheining die niet alleen stevig is, maar waar je ook nog eens lang plezier van zult beleven.

Als we je ook meteen een suggestie voor het gebruikte hout mogen geven: overweeg eens Zweeds rabat. Rabatdelen zijn houten planken die aan de onderkant zijn voorzien van een groef en aan de bovenkant van een uitstekende rand. Daardoor kunnen de zogenaamde rabatdelen eenvoudig in elkaar worden geschoven. Ideaal dus voor het maken van een schutting of tuinscherm. Geïmpregneerd Zweeds rabat geeft bovendien extra bescherming tegen de weersinvloeden, doordat het hout is behandeld. Wil je echt iets unieks? Dan kun je ook aan voor een houten latjes schutting.

Variant op de originele houten schutting

Is hout niet helemaal jouw ding? Geen probleem. Want zoals we al schreven: doordat je jouw tuinhek zelf gaat maken, kun je alle kanten op. Zo kun je ook kiezen voor gegalvaniseerde gaasschermen. Galvanisatie is een methode die gebruik maakt van elektriciteit om iets met een laagje metaal te bedekken. Dat zorgt niet alleen dat een afrastering van dit materiaal goed bestand is tegen weer en wind, maar draagt bovendien bij aan een stoere, robuuste uitstraling van je afrastering.

Het leuke van een hek of schutting gemaakt van gaas, is dat je er klimplanten tegenaan kunt laten groeien. De bekendste hiervan is de Hedera (in de volksmond ook wel bekend als “klimop”). Die is sterk en groeit snel, waardoor je al gauw een schitterend groene afzetting hebt. Heb je iets meer geduld over in ruil voor een schitterende wand vol kleurige en geurige bloemen? Kies dan bijvoorbeeld voor (een combinatie van) Clematis, Passiebloem en Jasmijn.

Heb jij ook al zin om aan de slag te gaan met de omheining van jouw achtertuin? We kunnen het je niet kwalijk nemen. Want al lijkt de zomer voorbij, het is nooit te laat om te zorgen voor een heerlijke privé plek in je eigen tuin. De lente komt vanzelf weer. En hij kan maar vast staan, die nieuwe schutting.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment