wonen

Hoe duurzaam zijn kozijnen nu eigenlijk?

posted by Mirthe 24 januari 2021 0 comments

Nederland wordt steeds milieubewuster. Daarom zie je dat men in huis tegenwoordig ook meer mogelijkheden heeft om het milieu een stukje te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld je kruipruimte isoleren, dubbelglas laten plaatsen of zonnepanelen installeren om energie op te wekken. Maar ook als je kozijnen kiest, kom je duurzame opties tegen. Wij bespreken in dit artikel de drie meest gebruikte kozijnen: aluminium, kunststof en hout.

Aluminium kozijnen

Laten we beginnen met de minst duurzame kozijnen: aluminium kozijnen. Aluminium wordt namelijk gemaakt uit een uitputbaar materiaal en daarnaast heeft het ook geen lage warmte-geleidbaarheid. Hiermee bedoelen we dat aluminium makkelijk zowel kou als warmte doorlaat, wat resulteert in een hoge energierekening. Vergeleken met hout en kunststof is aluminium ook het minst gevoelig voor temperatuurveranderingen. Toch kiezen sommige mensen graag voor aluminium kozijnen, omdat dit een strakke en moderne uitstraling geeft. Verder barst aluminium niet, waardoor je het als een sterk materiaal kunt beschouwen.

Voordelen van aluminium kozijnen

1. Profielen zijn sterk, dus ideaal voor grote ramen.
2. Breed assortiment qua ontwerp.
3. Veel keuze qua afwerking en de verdelingen op of tussen het glas.
4. Onderhoudsarm: het barst niet waardoor vuil zich niet kan opstapelen.
5. Vormvast en duurzaam, want aluminium kozijnen zijn niet gevoelig voor UV-straling of vocht door de extra beschermende laag.
6. Dankzij thermische onderbreking komt er geen condensatie op het aluminium.
7. Aluminium is eenvoudig te recyclen. Na het recyclen blijft de kwaliteit behouden en is het materiaal dus weer voor 100% te hergebruiken.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn ook niet heel duurzaam, aangezien de meeste exemplaren van polyvinylchloride (PVC) worden gemaakt. Wil je de meest duurzame optie hebben? Let dan op het VKG-keurmerk, want dit geeft aan dat het kunststof gerecycled wordt. Het voordeel is wel dat deze kunststof kozijnen een lange levensduur hebben. Soms gaan ze wel tot 40 jaar mee, dus je hoeft ze niet regelmatig te vervangen.

Voordelen van kunststof kozijnen

1. Weerstaat alle weersomstandigheden.
2. Weert vocht.
3. Blijft mooie uitstraling behouden.
4. Vrijwel geen onderhoud nodig.
5. Makkelijk schoon te maken.
6. Vereist geen schilderwerkzaamheden.
7. Inbraakwerend.

Houten kozijnen

De meeste houten kozijnen worden gemaakt van hardhout en dit is het meest duurzaam. Hout isoleert daarnaast uitstekend en is niet uitputbaar. Let alleen wel op de duurzaamheidsklasse van het hout zelf. Zo heeft klasse 1 een levensduur van meer dan 25 jaar, terwijl klasse 5 een levensduur van minder dan vijf jaar heeft! Ook is het aan te raden om hout te kopen met het FSC-keurmerk, KOMO-keurmerk of keurhout-logo. Deze geven namelijk aan dat het hout op een milieuvriendelijke manier is verkregen.

Voordelen van houten kozijnen

1. Biedt langdurige bescherming tegen allerlei ongedierte, UV-straling en weersomstandigheden.
2. Onderhoudsvriendelijk als je de juiste houtsoort kiest met zo min mogelijk groeven.
3. Biedt een natuurlijke akoestische en thermische isolatie. Hout is een uitstekende warmte- en vochtregelaar.
4. Door de lage warmtegeleiding en de verkoling van het materiaal bieden houten kozijnen een hoge brandveiligheid. Het hout werkt namelijk brandvertragend.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment