wonen

Simpele aanpassingen om je woning te verduurzamen

posted by Mirthe 18 oktober 2021 0 comments

Bij de verduurzaming van een woning praten we over de verlaging van het energieverbruik. Voor de verwarming van woningen en de elektriciteitsvoorziening worden nog veel fossiele brandstoffen gebruikt. De gassen die daarbij vrijkomen, dragen bij aan de klimaatverandering. Ook verbruiken we die brandstoffen en de voorraad daarvan zal een keer opraken. Het gaat hier dus om de vermindering van dat verbruik voor de verwarming en het elektriciteitsgebruik. Simpele aanpassingen kunnen al een effect hebben. Daarover gaat dit artikel. Je kunt ook online wooninspiratie opdoen voor verduurzaming

Verwarming

De meest gebruikelijke situatie is, dat is verwarming een CV-installatie met gasketel wordt gebruikt. We kunnen voor verduurzaming dan denken aan dak- en muurisolatie, en dubbele beglazing. De kosten van die maatregelen zijn te overzien, maar er zijn nog simpelere aanpassingen mogelijk. We geven een aantal voorbeelden. De tocht kan worden verminderd door de plaatsing van tochtstrips. Een CV-installatie heeft verwarmingsbuizen door vrijwel de gehele woning. De buizen zijn nodig voor de watercirculatie, maar niet overal voor de verwarming. Daar kan je die buizen isoleren. Je kunt achter radiatoren radiatorfolie aanbrengen, opdat in plaats van de muur te verwarmen meer warmte de ruimte in straalt. Je zou een simpele kamerthermostaat kunnen vervangen door een intelligente versie. Door die op een slimme manier te gebruiken, kan je op brandkosten besparen.

Elektriciteit

Het is een feit dat ledlampen veel minder elektriciteit verbruiken dan gloeilampen en ze gaan ook veel langer mee. Ze zijn inderdaad niet goedkoop. Maar als er een gloeilamp kapotgaat, overweeg dan die te vervangen door een ledlamp. Elektrische apparaten verbruiken nog altijd stroom als die in de standby toestand staan. Dat zogenoemde sluipverbruik kan aanzienlijk zijn. Je zou stekkerdozen met schakelaar kunnen gebruiken en daar je elektrische apparaten op aansluiten, zoals de televisie. Als je zo’n stekkerdoos uitschakelt, dan weet je zeker dat de aangesloten apparaten geen stroom meer verbruiken. Als je een elektrisch apparaat gaat vervangen, let dan op het energieverbruik van een nieuw apparaat.

Conclusie

We hebben in dit artikel een aantal simpele maatregelen genoemd om je woning te verduurzamen, maar er zijn meer manieren. Op een website over wonen kan je mogelijk meer informatie vinden.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment