wonen

Eerste woning kopen: alles wat je moet weten!

posted by Mirthe 12 mei 2021 0 comments

Wanneer je je eerste huis gaat kopen, dan is dat waarschijnlijk je grootste aankoop ooit. Dat is natuurlijk extra spannend en daarom is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal bij komt kijken. Maar waar moet je allemaal op letten? Bij het kopen van je eerste huis komt een hele hoop kijken, waaronder het regelen van je hypotheek. Om te voorkomen dat jij straks door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we alle belangrijke stappen om rekening mee te houden even voor je op een rijtje.

Stap 1 – Wat is je budget?

Voordat begint aan je huizenjacht, is het handig om te weten wat je budget precies is. Daarvoor is het handig om een berekening te laten maken van je maximale hypotheek. Vermeld hierbij ook hoeveel schulden je hebt, omdat deze invloed hebben op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet hoeveel geld je zelf in moet leggen, zoals voor de kosten koper. Het is goed om je te oriënteren op de hypotheeksoorten, hun tarieven, voorwaarden en natuurlijk de hypotheekrente.

Stap 2 – Vind jouw droomhuis

Daarna komt het leukste onderdeel. Je gaat op huizenjacht. De woning moet natuurlijk binnen jouw budget passen, maar daarnaast moet je letten op de bijkomende kosten. Moet er veel aan het huis verbouwd worden? Of koop je juist een nieuwbouwwoning waar de vloeren en keuken nog aangelegd moeten worden? Maak een realistische begroting, voordat je gaat onderhandelen over de prijs. En geef ook je wensen door aan de makelaar. Die weet vaak al wanneer een huis te koop komt te staan, voordat het op Funda staat. Ben je op zoek naar een huis in een bepaalde plaats, bijvoorbeeld Doetinchem? Dan is het handig om te zoeken op makelaar Doetinchem.

Stap 3 – Bieden maar

Als je je droomhuis gevonden hebt, dan is het tijd om een bod uit te gaan brengen. Houd hierbij rekening met je maximale hypotheek én de eventuele bijkomende kosten. Denk daarnaast ook na over de ontbindende voorwaarden die je in je bod wil opnemen. Zo zou je het huis bouwkundig kunnen laten keuren voordat de koop door gaat. Neem voldoende tijd voor het regelen van de financiering.

Stap 4 – Hypotheek regelen

Als het bod geaccepteerd is, dan kun je je hypotheek gaan regelen. Jouw hypotheekadviseur kan met je meedenken over welke hypotheekvorm bij jou past. Kies je bijvoorbeeld voor een lineaire, een annuïtaire of een aflossingsvrije hypotheek? Jouw hypotheekvorm heeft effect op het maximaal te lenen bedrag en op je maandlasten.

Stap 5 – Je eerste huis kopen

Als de hypotheek geregeld is, dan kun je de hypotheekakte en de eigendomsakte gaan tekenen bij de notaris. Je hebt nu je eerste huis gekocht! Nu nog één laatste tip: vergelijk de aanbieders van je vaste lasten en vraag dit op tijd aan. Zo heb je vrijwel direct energie, internet en tv in huis. Nu je van alle praktische zaken op de hoogte bent, kun je weer verder met het dromen over de inrichting van jouw droomhuis. Genieten maar!

Conclusie

Heb je stil gestaan bij deze praktische zaken waar je aan moet denken bij het kopen van je eerste woning? Dan kan het fantaseren over het inrichten van jouw droomhuis gaan beginnen. Maar laten we eens eerlijk zijn, stiekem begint het daar al mee. Wij wensen je veel succes met het vinden van jouw perfecte huis!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment