wonen

Huis verkopen zonder makelaar, kan dat?

posted by Mirthe 12 mei 2021 0 comments

Steeds meer mensen vragen zich af of ze hun huis niet kunnen verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Vaak is dit vooral een kosten gerelateerde overweging. De vraag is echter of particuliere verkoop de meest ideale oplossing is. Je moet dan zelf nog flink aan de bak om het huis onder de aandacht van eventuele kopers te brengen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden waarbij er geen makelaar nodig is én je hoeft je zelf niet in te spannen om het huis verkocht te krijgen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder!

Huis zelf verkopen, of toch niet?

Aangezien het op dit moment een hele gunstige tijd is om een woning te verkopen, overwegen veel mensen om dit zonder makelaar te doen. De gedachte hierachter is dat de markt dermate overspannen is dat het huis zichzelf wel verkoopt. Een huis zelf verkopen heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is natuurlijk de opbrengst als men inderdaad zelf het huis weet te verkopen. Er hoeft geen aandeel aan de makelaar afgedragen te worden. Een makelaar neemt daarentegen veel zorg uit handen en beschikt over een expertise waar de verkopers van een woning vaak niet over beschikken. Het nadeel hiervan is echter dat aan deze service vaak wel een hoog prijskaartje hangt. Daarnaast streven de makelaars uiteraard naar de hoogste verkoopprijs waardoor het soms langer duurt voordat een woning verkocht wordt.

Mogelijkheden verkoop woning zonder makelaar

Het kan natuurlijk gebeuren dat dit langere tijdsbestek niet helemaal aansluit bij de wensen van de verkopers. Dit kan het geval zijn als zij dubbele woonlasten hebben, in een (v)echtscheiding zitten of de opbrengst van de woning snel nodig hebben. Men kan er dan natuurlijk voor kiezen om de woning zelf op de markt te brengen maar vaak ontbreekt de kennis en tijd hiervoor. Gelukkig is er tegenwoordig ook nog een andere mogelijkheid. Een huis verkopen zonder makelaar kan immers ook door gebruik te maken van de service van een organisatie die zich richt op het direct kopen van woningen. In dat geval kan een woning binnen een zeer kort tijdsbestek zijn verkocht.

Procedure van het direct huis verkopen

De procedure van het direct huis verkopen is eenvoudig. Zodra de intentie om de woning te verkopen kenbaar is gemaakt, zal er een makelaar langs komen om het huis gratis te taxeren. Op basis van deze taxatie zal een bod worden uitgebracht. Dit bod zal tussen de 75% tot 85% van de marktwaarde van het huis liggen. In ruil hiervoor hebben de verkopers de zekerheid dat het huis op een snelle en eenvoudige wijze verkocht wordt zonder enige bijkomende kosten. Een ander groot voordeel is dat de verkoop van het huis binnen een week geregeld kan zijn. Een huis verkopen zonder makelaar kan dus zeker maar dan wellicht op een andere manier dan misschien in eerste instantie gedacht was.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment