wonen

De voordelen van etherische olie in huis

posted by Mirthe 8 februari 2021 0 comments

Er zijn in handboeken uit 1753 van apothekers al beschrijvingen over etherische oliën teruggevonden. Zelfs Egyptische priesters gebruikten de oliën al voor allerlei doeleinden. Etherische olie wordt al sinds de oudheid gebruikt. Geuren zijn heel erg belangrijk. Ruiken is een belangrijk zintuig. Geuren kunnen ervoor zorgen dat we ons behaaglijk veilig en prettig voelen. Hoe vaak gebeurt het jou dat je bij een bepaalde geur gelijk weer een bepaald gevoel ervaart. De geur van versgebakken brood of de heerlijke zwoele avondlucht van de jasmijnbloesem, je ruikt het en je bent weer terug in dat prettige gevoel. Dus geuren koppel je automatisch aan een gevoel en daar kun je gebruik van maken. Door het bij je in huis heerlijk subtiel te laten ruiken, ga je je thuis extra behaaglijk en vertrouwd voelen.

Hoe wordt etherische olie verkregen?

Er zijn verschillende manieren om etherische of essentiële olie te maken. De oudste en simpelste manier is olie van koude persing. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij sinaasappels omdat die van nature al veel etherische olie bevatten. De dunne schillen van de sinaasappels worden geperst en na het persen gefilterd. Mocht de olie voor consumptie gebruikt worden, wordt hij na dit proces ook nog gedestilleerd. Door middel van stoomdestillatie kun je ook etherische olie verkrijgen. Dat gebeurt meestal in speciale grote ketels door middel van stoom. Stoom zorgt ervoor dat de vluchtige plantendelen meegenomen worden in de opstijgende stoom. De stoom bevat nu de olie en de in water oplosbare stoffen. Doordat dit afgekoeld wordt, ontstaat er weer een vloeistof. In die vloeistof drijft de etherische olie op het water en die kan daardoor makkelijk gescheiden worden. Je hebt nu twee producten, de etherische olie en het bloesemwater, ook wel hydrolaat genoemd. Er wordt ook wel olie verkregen door absolue oftewel extractie. Daarbij wordt er een oplosmiddel gebruikt. De bloesem wordt tegelijkertijd met het oplosmiddel verwarmd en zo overdraagt de geur zich. Na het overdragen van de geur wordt het oplosmiddel verwijderd en blijft de etherische olie over. Wil je direct etherische olie bestellen? Neem dan eens een kijkje op de website van Geurwolkje.

Hoe gebruik je de etherische olie

Je kunt voor verschillende vormen kiezen als je besluit die heerlijke etherische olie geurtjes in huis te halen. Er zijn nogal wat mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.

  • aromalampje
  • diffuser
  • verdamper
  • potpourri
  • geurstokjes
  • geurstenen
  • spray

Er zijn voor elk interieur verschillende uitvoeringen in vorm en kleur verkrijgbaar de website van Geurwolkje. Of je nu een strakke moderne inrichting hebt of een eclectisch interieur, er zijn altijd aromalampjes of verdampers die je mooi vindt.

Wat voor geuren kun je kiezen?

Dat is helemaal aan jou, wat vindt je lekker? Wat ik zelf heel vaak doe, is mengsels maken van lekkere soorten, dat kan ook. Als je bij een aromalampje in het water een paar druppeltjes rozen en lavendel mengt, krijg je een heel lekkere geur. Je kunt er heerlijk mee experimenteren. De etherische oliën ruiken niet alleen heerlijk maar hebben ook nog vaak een helende werking. Mocht je last hebben van spanning, onrust of angst doe je er goed aan om lavendel, kamille of jasmijnolie te gebruiken. Bij verkoudheid of de lucht zuiveren, eucalyptus of dennenolie. Tegen insecten kun je citroengras, citroen of cederhout olie gebruiken. En als je je stemming wilt verbeteren, kun je mandarijn of sinaasappelgeur of kamperfoelie gebruiken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment