wonen

De mogelijkheden en materialen van een douchebak

posted by Mirthe 14 februari 2021 0 comments

Heb je altijd al een douchebak willen plaatsen en vind je het o zo lastig om dé perfecte keuze te maken uit het zeer grote aanbod? In dit artikel worden de vaakst gebruikte materialen en de bijbehorende formaten voor jou op een rijtje gezet.

Soorten materialen voor een douchebak

Vandaag de dag worden douchebakken vooral gemaakt uit acryl, geëmailleerd staal, composiet of keramiek ( een soort porselein). Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, uitzicht, kenmerken en prijs.

1. Douchebak van Acryl
Acryl is een kunststof. Het is een zeer sterk en tegelijkertijd ook licht materiaal. Het voornaamste voordeel aan acryl is de prijsklasse. Daarnaast is het ook zeer sterk isolerend. Hierdoor voelt het warm aan de voeten. Acryl heeft ook van nature een soort van antislip werking. Een nadeel is wel dat materiaal wel krasgevoeliger is dan geëmailleerd staal of keramiek. Het kan ook scheuren bij een te hoge puntbelasting. Na enkele jaren intensief gebruik, zal het acryl redelijk snel dof worden.

2. Douchebak van Geëmailleerd staal
Geëmailleerd staal is krasvast, onbuigzaam en duurzaam. Het materiaal is piekfijn afgewerkt met een prachtige toplaag van keramisch materiaal. De douchebak zal wel iets kouder aanvoelen dan acryl omdat dit een lagere isolatiegraad heeft. Hou zeker ook rekening met het feit dat er stukjes email kunnen afbreken wanneer er een object van relatief grote hoogte valt. Bij een douchebak in staal moet je dus zeker goed opletten wanneer je een schaar, nagelknipper of scheermesje gebruikt.

3. Douchebak van Composiet
Composiet douchebakken zijn maar liefst driemaal sterker dan acryl. Composiet bestaat voornamelijk uit een mengsel van een polyesterhars en een natuursteen maar er zijn zeker ook nog andere composietmaterialen. Het is een zeer hard en ook vormvast materiaal. Het is ook erg geschikt voor het gebruik in vlakke douchebakken, voor inloopdouches maar zeker ook voor vrijstaande (douche)baden of gewone standaard douchebakken. Het materiaal is wel een tikkeltje duurder dan acryl en metaal.

Maten douchebakken

Douchebakken zijn verkrijgbaar in vele vormen: vierkant, rechthoek, kwartrond en vijfhoek. De standaardmaten zijn voor de vierkante modellen: 80×80 en 90×90. Voor de rechthoekige modellen: 80×100, 90×120, 90×140, 90×160, 90×180. Wil je graag comfortabel douchen, dan is zeker een minimale breedte van 90 centimeter aanbevolen. Douchebakken kunnen zowel geleverd worden als opbouw-, maar zeker ook als inbouwmodel. Een opbouwmodel installeert men op een dragende constructie op de badkamervloer. Een inbouwmodel verwerkt men in de vloer zelf, zo ontstaat een inloopdouche.

Waterdichte afvoer in de douche

Wanneer je kiest voor een spiksplinternieuwe douchecabine, dan kan je kiezen uit veel verschillende soorten en maten. Soms is de douchebak inbegrepen in de prijs van de douchecabine, zodat de cabine in een keer kan geïnstalleerd worden in de badkamer. Maar met een eigen design, dan heb je nog meer opties. Dan heb je de keuze uit douchewanden in meerdere formaten en het douchegedeelte kan je afsluiten met een douchedeur of je maakt er simpelweg een inloopdouche van. Als je zelf die douche gaat ontwerpen dan is het aangeraden om te beslissen over de waterafvoer. Je kan kiezen voor een doucheputje, een douchebak of een brede douchegoot. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Een douchebak staat bekend als waterdicht, maar als je de douchegoot en douchevloer goed op elkaar aan laat sluiten dan kun je deze afvoer even waterdicht zijn.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment