wonen

Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen?

posted by Mirthe 19 oktober 2021 0 comments

Wanneer je van plan bent zonnepanelen op het dak van je woning te laten aanbrengen, dan is het logisch dat je op voorhand al wenst te weten wat de opbrengsten van je zonnepanelen straks zullen zijn. Want laten we even eerlijk wezen: het aanschaffen van zonnepanelen is ook gewoon een investering waarvan je wilt dat het zo rendabel mogelijk zal zijn.

Verderop in dit artikel lees je interessante informatie over aspecten die de opbrengsten van zonnepanelen beïnvloeden. Ook gaan we globaal in op wanneer je kiest voor welk zonnepaneel met welke opbrengst. Eerst laten we je echter weten op welke manier je vooraf al heel goed kunt inschatten welke opbrengst zonnepanelen op het dak van jouw huis zouden hebben.

Verwachte opbrengst berekenen van zonnepanelen: het is mogelijk

De opbrengst van een set zonnepanelen kan door tal van factoren worden beïnvloed. Daarover later meer. Als je ondanks de relatief onzekere situatie toch voor het bestellen en laten plaatsen van zonnepanelen al een goede indicatie wilt hebben over de opbrengsten, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar goede rekenmodellen hierover. Dergelijke rekenmodellen kun je vaak vinden op websites van installateurs van zonnepanelen. Uiteraard kun je een goede installateur ook rechtstreeks benaderen om een nauwkeurige berekening te laten maken.

Factoren die van invloed zijn op de opbrengst

De factoren die bij een berekening zoals hierboven beschreven meegewogen moeten worden (voor zo ver mogelijk) zijn onder meer de volgende:

  • De situering van de zonnepanelen. Op het zuiden is altijd het best, gevolgd door zuidoost en zuidwest. Hoe meer de panelen richting oost of west worden gelegd, hoe lager de opbrengsten worden.
  • Schaduw die over je dak en de zonnepanelen heen valt. Dit verlaagt de opbrengsten.
  • De hellingshoek van je dak en daarmee ook de zonnepanelen. Een hoek van 35 graden geldt als ideaal. Als je dak daar (ver) van afwijkt, dan worden de opbrengsten lager.
  • De weersomstandigheden. Dit is een van de factoren die zich niet laat voorspellen. Wel is bekend dat in Nederland in het westen meestal de meest zonnige weersomstandigheden gelden.
  • Nog een onvoorspelbare factor: eventuele schade op een zonnepaneel. Hierdoor wordt de opbrengst ook lager. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
  • Het type zonnepaneel dat je laat installeren. Lees hieronder meer over dit essentiële aspect.

Wanneer kies je voor welk zonnepaneel met welke opbrengst?

Als je je al aan het beraden bent over het daadwerkelijk aanschaffen van zonnepanelen en je informeert je over de soorten zonnepanelen die er tegenwoordig bestaan, dan zal het je snel genoeg opvallen dat je verrassend veel keuze hebt. Zo kunnen de prijzen van zonnepanelen behoorlijk uiteenlopen. Dat geldt dan ook voor de capaciteit die daaraan verbonden is.

De vraag is natuurlijk voor welk type zonnepaneel je zelf het best kunt gaan en waarom. Welnu, de zonnepanelen met de hoogst denkbare capaciteit worden doorgaans vooral gebruikt door mensen met een huis met een klein dakoppervlak. Dit om uit dit kleine oppervlak toch een zo hoog mogelijke opbrengst te halen. Wanneer je daarentegen ruimte zat hebt op je dak, dan kun je moeiteloos voor panelen met een iets lagere opbrengst kiezen. Dit scheelt je waarschijnlijk fors aan investeringskosten.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment