wonen

Duurzaamheid op kantoor: dit kun je doen

posted by Mirthe 15 oktober 2020 0 comments

Duurzaamheid wordt een steeds groter thema in onze samenleving. Wat kunnen we er zelf aan doen om wat zuiniger met onze planeet en onze grondstoffen om te springen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder energie, minder fossiele brandstoffen worden gebruikt? Dit soort zaken spelen niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer. Kan een kantoor ook duurzamer gaan werken, bijvoorbeeld?

Van verbruiken naar gebruiken

Op veel plekken lijkt het zo te zijn dat mensen in een andere omgeving dan thuis, bijvoorbeeld op kantoor of op een andere werkplek, een stuk minder met duurzaamheid bezig zijn. Waar we thuis echt niet op het idee zouden komen om ieder drankje dat we nuttigen in een bekertje te schenken dat we hierna direct weggooien, lijkt dit op kantoor de normaalste zaak van de wereld. En waar we thuis nauwelijks meer een printer lijken te gebruiken, is het op de werkplek voor heel veel mensen nog de normaalste zaak van de wereld om allerlei documenten uit te printen, in plaats van ze digitaal te gebruiken.

Is het gemakzucht, is het gewoonte of is het de wetenschap dat het toch geen geld kost? Feit is dat er op het gemiddelde kantoor heel veel spullen verbruikt worden, ze worden gebruikt en hierna weggegooid. Het zou goed zijn om dit terug te dringen, en van verbruik naar gebruik te gaan. Een kartonnen of plastic bekertje verbruik je, een mok gebruik je: keer en keer opnieuw. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven waar dit al steeds meer gebeurt, maar zeker met de komst van steeds meer flexplekken, waar niemand meer echt zijn eigen plekje heeft, lijkt het weer wat te versloffen. Een centrale opbergplek voor mokken, het liefst exemplaren met een naam erop, kan dit oplossen.

Ook je meubilair kan duurzamer

Net zoals het bij bijvoorbeeld bekers niet nodig is om deze te laten produceren voor eenmalig gebruik, is dit bij kantoormeubilair ook niet het geval. Nu gooi je een bureau ook niet weg nadat je er één keer aan gezeten hebt, maar feit is wel dat veel meubilair wordt afgedankt terwijl de levensduur nog lang niet verstreken is. Bedrijven houden op te bestaan, verhuizen naar een kleiner pand of hebben andere redenen om nieuw meubilair aan te schaffen. Het oude, dat wordt afgedankt. Zonde, toch?

Gelukkig begint ook dit te veranderen, en worden tweedehands bureaus steeds normaler om aan te schaffen. Zeker als ze nog nauwelijks gebruikssporen bevatten, wat vaak het geval is, is het toch zonde om nieuwe te laten maken? Dit geldt ook voor tweedehands bureaustoelen, die vaak nog heel wat jaren meekunnen. Als bedrijf is het goed om hier eens naar te kijken voor er nieuwe meubels worden aangeschaft. Niet alleen ben je veel goedkoper uit, het feit dat de meubels niet speciaal voor jouw bedrijf geproduceerd zijn, maakt dat je ook nog eens veel duurzamer handelt.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment