wonen

Alles wat je wil weten over trapbekleding en traprenovatie

posted by Mirthe 1 december 2023 0 comments

Krijg jij binnenkort de sleutels van je nieuwbouwhuis met een kale trap of ben je je huidige trap gewoon zat? Dan is het tijd voor nieuwe trapbekleding! Met de juiste trapbekleding kan je de trap een echte make-over geven. Geen idee waarmee je je trap allemaal kunt bekleden of welke trapbekleding bij jou past? Wij hebben er in deze blog een aantal voor je op een rijtje gezet.

Traprenovatie

Ben jij jouw huidige trapbekleding zat, maakt het te veel lawaai of is het simpelweg niet mooi meer? Dan is een traprenovatie een goede oplossing. Met een traprenovatie blaas je je oude trap een nieuw leven in. Een nieuwe, strakke trap kan tevens een grote invloed hebben op de algehele uitstraling van het interieur bij jou in huis.

In principe zijn alle soorten trapbekleding nog mogelijk bij een traprenovatie. Het is alleen wel zo dat een trap die nu volledig is bekleed in vloerbedekking, iets meer werk nodig heeft om weer mooi te zijn als je de treden deels kaal wil laten, zoals bijvoorbeeld bij enkel traptreden bekleding. De stootborden blijven dan zichtbaar en kunnen in elke gewenste kleur worden geverfd.

Open of gesloten trap bekleden

Of de trap open of gesloten is, maakt in principe voor de trapbekleding niet uit. Wanneer je ervoor kiest om je trap te laten bekleden in vloerbedekking, is dit voor een open trap wel duurder. Hier wordt namelijk ook de onderkant van de traptreden bedekt, waardoor er dus meer materiaal wordt gebruikt.

Heb jij nu een open trap, maar wil je deze dicht laten zetten, bijvoorbeeld omdat er kleine kinderen of traplopende huisdieren zijn? Er kunnen altijd nog stootborden aan de trap worden bevestigd, zodat deze dicht wordt. Een dichte trap laat wel minder licht door dan een open trap. Heb jij geen ramen op de overloop, maar wel een open zolder met dakramen? Dan kan je de trap het beste openlaten, zodat je door de trap heen lichtinval hebt van zolder.

Trap in nieuwbouwhuis bekleden

Neem jij binnenkort de sleutels in ontvangst van jouw nieuwbouwhuis? Wat leuk, alvast gefeliciteerd! Je hebt waarschijnlijk al heel veel keuzes moeten maken, en de trapbekleding had geen prioriteit. Dat is helemaal niet erg, want een nieuwbouwtrap gaat nog werken. Dit betekent dat het hout van de trap en de muren van het huis nog enkele millimeters kunnen uitzetten, krimpen of verschuiven. Wanneer je een trap direct na de oplevering laat bekleden, is de kans groot dat de trapbekleding ook scheurt. Zonde, want hierdoor zal de trapbekleding waarschijnlijk ook scheuren.

Geluiddempende werking

De meeste trappen zijn gemaakt van hout. Dit kan best gehorig zijn, zeker in tussenwoningen. Nieuwe houten trappen willen ook nog weleens flink kraken. Dit kraken komt doordat het hout nog werkt, en dit heeft tijd nodig. Hier kan je dus zelf niks aan doen. Je kunt het kraken wel verminderen door de trap te bekleden met bijvoorbeeld vloerbedekking. Hierdoor wordt de trap minder gehorig.

Trapbekleding uitzoeken

De juiste trapbekleding uitzoeken kan best een uitdaging zijn. Zo moet het niet alleen qua looks overeenkomen met jouw wensen, maar moet het ook een trapbedekking zijn die in jouw huis jaren mee kan gaan. Laat je daarom adviseren door mensen met verstand van zaken, zoals door de experts van www.parketloods.nl. Vergeet niet om ook eens een kijkje te nemen in een showroom. De soort trapbekleding die jij online hebt gezien, kan er in het echt namelijk weleens heel anders uitzien. Zo kom je niet voor onaangename verrassing te staan.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment