wonen

De beste tips voor een brandveilig huis

posted by Mirthe 2 mei 2022 0 comments

Het wordt steeds warmer in Nederland en daardoor neemt het aantal woningbranden jaarlijks toe. Een woningbrand kan al je bezittingen vernietigen, of nog ergere dingen veroorzaken. Daarom is het bijzonder belangrijk om te investeren in een zo brandveilig mogelijk huis. Hoe sneller je rook of brand ontdekt, hoe sneller je kan handelen! In deze blog lees je tips voor een brandveilig huis.

Rookmelders redden levens

De brandweer kan het niet vaak genoeg herhalen: rookmelders redden levens. Mede daarom worden ze per 1 juli 2022 verplicht op iedere woonlaag. Des te eerder je weet dat er brand is, des te eerder dat je kan ingrijpen of de brandweer kan bellen. Wanneer je geen rookmelders hebt merk je brand vaak pas op als het al te laat is, door rookontwikkeling of hitte. Rookmelders geven alarm bij kleine hoeveelheden rook, die je zelf waarschijnlijk nog niet opmerkt.

Niet voorkomen? Dan genezen!

Een brand voorkomen is niet altijd mogelijk, daarom moet je zorgen dat je de juiste middelen in huis hebt wanneer er een brand uitbreekt. Als je rookmelders hebt opgehangen, kan je een brand al vroeg identificeren. Zo heb je tijd om de brand zelf te blussen, of de brandweer te bellen. Zelf blussen is (als het mogelijk is) altijd beter, want als je wacht op de brandweer kan het al te laat zijn.
Met een brandblusser kan je veel woningbranden al uit maken. Let wel goed op: er zijn verschillende soorten brandblussers voor verschillende soorten branden. De meest voorkomende zijn schuim of poederblussers.
Daarnaast kan je een blusdeken in huis halen. Voor beginnende branden kan dit een heel effectief middel zijn. Door de blusdeken over de brand te gooien onttrek je de zuurstof, waardoor het vuur dooft.

Ook genezen geen optie meer?

Is de brand definitief uitgebroken en ben je opgesloten in je huis? Dan is het tijd om te maken dat je wegkomt! Als je naast de voordeur staat is dit niet zo’n probleem, maar als je hete voeten krijgt terwijl je op zolder staat is dit een ander verhaal. In dat geval kan een vluchtladder goed van pas komen. Door een vluchtladder te plaatsen op elke woonlaag kan je in noodgevallen je huis ontvluchten.

Onderschat woningbranden niet

Zoals gezegd: ieder jaar breken er woningbranden uit. Dat het jou nog nooit is overkomen is zeker geen garantie dat het je niet gaat overkomen. Al is het niet leuk om over na te denken: een brandveilige woonomgeving kan zomaar eens je leven redden!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment