wonen

Nieuwe vloer leggen? Egaliseer eerst je vloer!

posted by Mirthe 4 mei 2021 0 comments

Ga jij binnenkort een nieuwe vloer aanleggen? Het maakt niet uit wat voor materiaal je gebruikt, je vloer egaliseren is altijd een goede eerste stap. Nu vraag je jezelf misschien af, maar waarom moet je een vloer egaliseren? En hoe? Lees dan gauw verder!

Waarom een vloer egaliseren

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om je vloer te egaliseren. Het egaliseren van je vloer houdt eigenlijk in dat je alles zo recht en strak mogelijk maakt, oftewel egaal. De voordelen van het egaliseren van je vloer zijn onder andere:

 • Minder slijtage bij je nieuwe vloer
 • Voorkomt problemen met vocht
 • Makkelijk leggen van je nieuwe vloer

Doordat alles zo recht en strak mogelijk is voorkom je tussenruimte tussen je ondervloer en de vloer die je erop gaat leggen. Of het nou PVC of hout is dat maakt niet uit. Door je vloer te egaliseren kun je de materialen snel en gemakkelijk aanleggen. Omdat er geen tussenruimte is komt er geen vocht tussen en zal de vloer ook beter aansluiten op je ondervloer. Door een betere aansluiten voorkom je dat je snel slijtage op je vloer krijgt.

Hoe egaliseer ik een vloer?

Je kunt ervoor kiezen om zelf een vloer te egaliseren of het door een professional te laten doen. Zelf een vloer egaliseren kost veel moeite, tijd en geld. Er worden namelijk veel gereedschappen en materialen gebruikt, die je waarschijnlijk zelf niet in huis hebt. Hierdoor kan het wel aantrekkelijker zijn om het uit te besteden aan een professional. Zo weet je ook zeker dat het goed gebeurt.

Als je toch liever zelf het proces uitvoert dan is het belangrijk om eerst er voor te zorgen dat je de bovenste laag verwijderd. Denk hierbij aan laminaat of tapijt. Door dit te verwijderen kom je bij de basis vloer. Ook heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig om te beginnen. Hieronder een lijstje:

Gereedschappen:

 • Een stofzuiger om de basis vloer stofvrij te maken
 • Een cementmixer om het egaliseermiddel goed te mengen
 • Een kuip om het egaliseermiddel in te mengen
 • Een trekker om het egaliseermiddel te verspreiden

Materialen:

 • Ontvettingsmiddel als je op een tegelvloer wilt egaliseren
 • Egaliseermiddel
 • Plamuursel om eventuele scheuren weg te werken
 • Primer als je werkt met een betonnen vloer. Zonder primer verdwijnt het egaliseermiddel in het beton

Heb je de bovenste laag verwijderd en ben je bij de basis vloer? Dan is het tijd om de vloer stof- en vetvrij te maken. Let ook op of er eventuele scheurtjes in de vloer zitten. Deze moet je eerst opvullen met wat plamuursel. Heb je een betonnen vloer? Dan is dit de tijd om een primer aan te brengen. De laatste stap is het aanbrengen van het egaliseermiddel. Het is belangrijk dat je hiervoor een cementmixer gebruikt, want er mogen geen klontjes in het middel zitten. Is je egaliseermiddel mooi glad? Dan kun je het aanbrengen op de vloer. Let op dat elk egaliseermiddel een andere droogtijd heeft en dat afhankelijk van de temperatuur het ook langer kan duren om te drogen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment