Klussen

Huis schilderen: tips

posted by Mirthe 4 mei 2021 0 comments

Zodra de oude laag begint af te bladderen, kan er wel weer een nieuw likje verf overheen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer de huidige kleur u niet meer aanstaat of degelijk onderhoud vereist is!

Zodra u een nieuwe woning betrekt, wilt u deze natuurlijk volledig naar uw hand zetten. Maar ook een stekkie waar u al geruime tijd verblijft, heeft natuurlijk een persoonlijke touch nodig. Natuurlijk zijn er naast schilderen een heleboel karweien die nauwkeurig uitgevoerd moeten worden. Denk aan verschillende verbouwingswerkzaamheden. Wellicht wordt er iets gesloopt of juist een nieuwe vloer aangelegd, om maar iets te noemen. Naar dat soort zaken wilt u het liefste een professional laten kijken. Maar uw huis schilderen, van binnen en/of van buiten? Dat kunt u in principe helemaal zelf doen!

Hieronder hebben we enkele tips verzameld. Hopelijk hebt u er wat aan met het oog op uw aanstaande renovatiewerkzaamheden!

Oude verf: wel of niet hergebruiken?

Dat is afhankelijk van de houdbaarheidsdatum. Ja, u zou het niet zeggen, maar die is wel degelijk op verf van toepassing! We willen niet zeggen dat het gebruik van verf waarvan die datum verstreken is een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Maar het is wel degelijk mogelijk dat er na verloop van tijd enige verkleuring heeft plaatsgevonden. Dit houdt in dat de tint misschien niet meer overeen zal komen met de vorige laag, of überhaupt met de kleur die u voor ogen heeft. Ga ook altijd na of de kleurcode van uw oude en nieuwe verf hetzelfde is. Maar zelfs dan kan het dus nog zo zijn dat de twee niet meer goed met elkaar samengaan.

Verf blijft langer goed wanneer het in een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius wordt bewaard. Sluit het deksel van de pot sowieso altijd luchtdicht af.

Wees er op tijd bij!

Op het eerste oog is er met het schilderwerk van uw woning nog niks mis. Maar schijn kan bedriegen! Daarom is het erg belangrijk dat u minstens één keer per jaar alles goed nakijkt. Alle deuren, kozijnen, plafonds, etc. Zeker buiten, aangezien deze onderdelen allemaal worden blootgesteld aan de elementen. Natuurlijk heeft zonlicht ook invloed op het schilderwerk binnen, dus neem dat ook meteen in ogenschouw. Bedenk wel dat houtrot in principe te verhelpen is, maar dat voorkomen uiteraard altijd de voorkeur heeft. Dat is minder arbeidsintensief dan vervangen en slaat niet zo’n enorm gapend gat in uw portemonnee. Sowieso gaat het geschilderde hout langer mee wanneer het periodiek onderhouden wordt.

Juiste hoeveelheid

U wilt geen geld spenderen aan een voorraad verf die u uiteindelijk grotendeels ongebruikt weer in de schuur zet. Maar telkens heen en weer naar de bouwmarkt afreizen is ook weer een situatie die u niet ziet zitten. Gelukkig zijn beide situaties gemakkelijk te voorkomen.

Allereerste meet u de oppervlakte (in m²) van de muren die u wilt verven. Haal de maten van deuren en/of ramen van dat totaal af. Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst van dat gereduceerde totaal met het aantal lagen dat u wilt aanbrengen. En dat deelt u dan weer door het aantal vierkante meters dat op de verpakking van de verf staat vermeld.

Toch maar een vakman bellen?

Hout dat periodiek onderhouden wordt heeft de liefde van de bewoner of eigenaar van het huis nodig. Maar oud en beschadigd houd vereist een andere behandeling. Zwakke punten moeten zorgvuldig worden aangepakt en een vakman of -vrouw weet daar wel raad mee. Want niet alleen een degelijk uiterlijk maar ook duurzaamheid is erg belangrijk wanneer het op schilderwerk aankomt!

Dus klaart u deze klus zelf of belt u toch maar die specialist? De keuze is aan u. Bent u op zoek naar een specialist? Bezoek dan eens MyGo. Hier kunt u een vakman vinden voor elke klus.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment