Klussen

Duurzaamheid zit in kleine aanpassingen

posted by Mirthe 15 januari 2021 0 comments

Wil je graag wat duurzamer gaan leven, dan hoef je daar echt niet meteen je hele leven voor om te gooien. Ook door kleine aanpassingen kun je met zijn allen grootse resultaten bereiken. Een goede manier om je huis duurzamer te maken, is bijvoorbeeld kiezen voor duurzamere materialen op het moment dat er toch al iets aan de woning moet gebeuren. Zo kom je niet in één keer voor hele hoge kosten te staan, en maak je de boel stapje voor stapje wat duurzamer.

Zoek een duurzaam alternatief

Je kunt je afvragen of je woning compleet verbouwen om hem duurzamer te maken, wel altijd zo duurzaam is. Zeker als je het doet op het moment dat de bestaande elementen nog prima hun werk doen, is het niet de duurzaamste keuze. Je verkort daarmee tenslotte de levensduur van de bestaande materialen. Ze vervangen door een duurzamere keuze is goed, maar doe dit bij voorkeur op een moment waarop de vervanging ook echt nodig is.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan je dakbedekking. Het wordt steeds duidelijker dat bitumen niet een heel duurzaam materiaal is. Het heeft een beperkte levensduur, vereist regelmatig reparaties en kan nadat de levensduur echt is verstreken niet opnieuw worden gebruikt. Is je dakbedekking aan vernieuwing toe, dan is overstappen op EPDM folie een duurzame investering in je woning. EPDM gaat namelijk lang mee, tot wel 50 jaar. Bovendien heeft het zelden tot nooit reparaties nodig. En, extra mooi, het materiaal kan nadat de levensduur verstreken is worden gerecycled. Als je op deze manier ook naar andere elementen van je woning kijkt, kun je door toch al noodzakelijke reparaties of verbouwingen duurzamer uit te voeren in een aantal jaren steeds een beetje duurzamer maken.

Kleine dingen maken het verschil

Soms hoef je niet eens per se je woning aan te passen om duurzamer te gaan leven. In veel gevallen is het simpelweg je gedrag waarmee je al voor veel verandering kan zorgen. Door niet meer energie te gebruiken dan noodzakelijk is. Let erop dat je geen lampen aan laat staan in ruimtes waar je niet bent, en laat de kraan niet langer open dan noodzakelijk. Ga eens wat vaker wandelen of fietsen in plaats van steeds uit gewoonte de auto te pakken. Vang het regenwater op in een regenton en gebruik dit om de planten mee water te geven. Trek in de winter eens wat vaker een vest aan, in plaats van de verwarming weer gedachteloos een graadje hoger te zetten als je het koud krijgt. Juist deze kleine gedragsveranderingen, die nauwelijks moeite kosten, kunnen op de lange termijn grote verschillen maken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment