Klussen

Energiebewust bouwen anno 2022: toon luchtdichtheid aan via een blowerdoortest

posted by Mirthe 25 januari 2022 0 comments

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet actief in Nederland. Bij nieuwbouwhuizen moet voortaan aan worden getoond dat deze voldoen aan de geldende eisen, waaronder die voor de luchtdichtheid van het pand. Zeker voor nieuwe gebouwen, is een grote mate van luchtdichtheid de norm. Dit betekent dat het pand (bijna) geen onnodig luchtverlies lijdt, waardoor warmte niet zomaar kan ontsnappen en er geen onnodige energie wordt verbruikt voor het verwarmen van het pand. Het aantonen van de luchtdichtheid van een pand kan worden gedaan door een blowerdoortest uit te laten voeren. Bij deze test wordt de luchtdoorlatendheid van een gebouw gemeten, wat anders op basis forfaitaire waarden moet worden gedaan. Bij laatstgenoemde optie is het echter heel lastig om meteen (zonder extreme maatregelen) te voldoen aan de geldende norm, dus biedt een nauwkeurige meting via een blowerdoortest een mooie uitkomst.

De luchtdichtheid moet bij nieuwbouwprojecten worden aangetoond om een BENG rapportage en daarmee een bouwvergunning te kunnen bemachtigen. Het is dus belangrijk om tijdig een blowerdoortest te laten uitvoeren, zodat alles op schema blijft lopen. Nou is niet iedereen bekend met een blowerdoortest, daarom hebben wij de belangrijkste informatie nog even eenvoudig op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wanneer jij een blowerdoor test wil laten uitvoeren.

Voorbereiden

Om er zeker van te zijn dat de blowerdoortest veilig en secuur kan worden uitgevoerd, dienen er korte voorbereidingen te worden getroffen. Zo moeten er verschillende producten worden aangeleverd aan de uitvoerder, zodat hij direct aan de slag kan. Soms kunt u bij uw lokale lekdetectiebedrijf terecht voor het laten uitvoeren van de test. Deze producten zijn:

  • Factuurgegevens opdrachtgever / adres gegevens blowerdoor onderzoek
  • Tekening van woning
  • m3 inhoud van woning
  • m2 vloeroppervlakte van woning
  • Vergunning vrij aanbouw aanwezig welke niet op tekening staat, ja of nee
  • Aangeven wanneer u de werkzaamheden wilt laten uitvoeren

Wanneer de uitvoerder in het bezit is van deze informatie, kan er een blowerdoortest worden ingepland. De uitvoerder zal vervolgens alle benodigde materialen mee naar het gebouw nemen om de test zo precies mogelijk te kunnen uitvoeren.

Uitvoer van de meting

De blowerdoortest wordt uitgevoerd door een buitendeur-opening te voorzien van een speciaal ontworpen frame. Dit frame bestaat uit een zeildoek met hierin een speciale ventilator. Deze ventilator wordt aangesloten op een speciale luchtdrukmeter. Deze meet niet alleen de luchtdruk van de ruimte, maar ook van de ventilator. De ventilator wordt gebruikt om lucht in en uit de woning te blazen. Hiermee wordt het gebouw getest op meerdere lucht volumes. Een computer houdt bij hoeveel luchtverlies er plaatsvindt.

Per gebouw duurt een blowerdoortest zo’n drie uur. Al kan dit door de grootte van het gebouw variëren. Ook is het afhankelijk hoeveel voorbereidingen er moeten worden getroffen. Na de test is het tijd om eventuele luchtlekken op te speuren en dicht te maken. Dit is een belangrijke stap naar een milieuvriendelijkere woning.

Kosten test

De kosten die komen kijken bij een blowerdoortest zijn afhankelijk van het behalen van de test. Wanneer de BENG norm niet wordt behaald, kan er een lekkageonderzoek worden uitgevoerd en zullen er reparatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd om eventuele luchtlekken te verhelpen. Na de werkzaamheden zal er een nieuwe test uitgevoerd worden om er zeker van te zijn dat de lekkages opgelost zijn. Er zijn dus twee versies van de kosten. De kosten zijn niet alleen afhankelijk van de grootte van het gebouw, maar ook van het behalen van de test.

De belangen van een test zijn groot, omdat de luchtdichtheid van de test aangetoond moet worden om een bouwvergunning te verkrijgen. Let dus goed op dat de test gedaan wordt door gecertificeerde vakspecialisten. Zo ben je er zeker van dat de kosten minimaal blijven en het bij een eenmalige test blijft.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment