Klussen

Hoe verbeter ik de geluidsisolatie van mijn woning

posted by Mirthe 29 juli 2016 0 comments
geluidsisolatie materiaal woning

Het is vaak de eenvoudige vraag die gesteld wordt. Eerst moet je echter te rade gaan of de geluidsisolatie verbetering nodig heeft of dat, dat geldt voor de geluidsabsorptie. Welke methode je voor geluidsisolatie wilt gebruiken hangt af van de precieze situatie. Want het kan zijn dat je bijvoorbeeld bepaald geluid wil buiten laten of juist om anderen minder geluidsoverlast te bezorgen. Eke situatie vraag om een andere aanpak en heeft eveneens ook te maken met het gebouw. Een specialist hiervoor inschakelen kan dan ook een goede optie zijn.

Het raam is over het algemeen genomen het zwakste punt voor het geluid dat van buiten afkomstig is. Dubbel glas is dan ook beter dan enkel glas en zal de situatie verbeteren. Belangrijk hierbij is de dikte van de luchtspouw, wat de ruimte is tussen de twee glaspanelen. Alleen in extreme situaties is dubbel glas nodig met een grote luchtspouw van 25 mm to 100 mm. Het dubbel glas dat standaard wordt gebruikt, dat geschikt is voor warmte-isolatie, kan echter onvoldoende zijn voor geluidsisolatie. Ventilatie speelt ook een rol, doordat bij het open zetten van een raam geluid weer naar binnen komt. Dit is eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een “suskast”.

shutterstock_80046088-e1372260931903

Wanneer je geen last wil hebben van het geluid van de buren, dan kan een extra voorzetwand al voldoende zijn. De voorzetwand is laag geluidsisolerend materiaal (bijv. slappe gipsplaat), die geplaatst wordt op enige afstand van de bestaande wand. Absorptiemateriaal (bijv. steenwol) dient als opvulling voor de tussenruimte. Om de muuisolatie in stand te houden mag de extra wand absoluut niet aan de muur bevestigd worden. Een goede constructie speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het nogal een ingrijpende maatregel is. Een onafhankelijke geluidsadviseur hiervoor inschakelen is dan ook een verstandige keuze. Die kan ook meteen beoordelen of het geluid niet via een andere weg binnen komt, door bijvoorbeeld de vloer of het plafond. Een voorzetwand zorgt er altijd voor dat je het geluid van de buren kunt minderen, alleen is het afhankelijk van de bron en de plaats.

De voorzetwand moet buigslap zijn, waarbij een gipsplaat een goede optie is. Voor meer massa bevestig je twee gipsplaten op elkaar, zonder spouw, want anders krijg je bij de lage tonen een resonantie. De afstand die je hier bij moet houden is minimaal 5 cm tot de achterliggende muur, die gevuld dient te worden met wol als aanvulling. Een dergelijke voorzetwand blijkt in het laboratorium op een steendikke muur wel 10 to 20 dB als verbetering op de isolatie-index wat betreft het luchtgeluid. In een eengezinswoning blijkt dit in de praktijk echter niet verder te gaan dan zo’n 4dB.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment