Klussen

Wat komt er kijken bij de aanschaf van een airco

posted by Mirthe 14 februari 2022 0 comments

Een airco aanschaffen lijkt voor veel mensen misschien een lastige klus, maar met de juiste handvatten is het helemaal niet zo’n uitdaging om een airco aan te schaffen en te (laten) installeren. In deze blog lees je meer over wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een airco.

Waarom schaf je een airco aan?

Wat belangrijk is om eerst voor jezelf duidelijk te krijgen is waarom je een airco zou willen aanschaffen. Heb je bijvoorbeeld last van een warme slaapkamer of een verstoord leefklimaat in je werkkamer, dan kan je ervoor kiezen om in die ruimtes een airco te installeren. Wanneer je het structureel te warm vindt in je huis, kan een ingebouwd aircosysteem door je gehele huis een oplossing zijn. Een bijkomend voordeel van airconditioning in huis is dat het de lucht zuivert, waardoor de luchtkwaliteit in je huis ook beter zal worden.

Wat voor soort airco kies je?

Wanneer je voor slechts een ruimte in je huis airconditioning wil hebben is een monoblock airconditioning het beste idee. Een monoblock airco bestaat uit één unit, waarbij de motor verwerkt zit in de airco. Dit levert iets meer lawaai op, maar is een stuk goedkoper dan een split unit airco, waarbij je een binnen- en een buitenunit hebt. Let wel op dat een monoblock airco misschien niet zo’n goed idee is voor een slaapkamer, omdat dit dus wel iets meer lawaai oplevert. Een split unit airco bestaat dus uit meerdere units. Je kan ook meerdere binnen units aansluiten op een buitenunit, waardoor je meerdere ruimtes in je huis kan verkoelen op een buitenunit. Ten slotte kan je ook nog kiezen voor een mobiele airco, die simpel te verplaatsen is van ruimte naar ruimte. Dit is de goedkoopste optie, en een goede keuze als je de airco alleen in enkele warme zomerweken gebruikt.

Inbouw of opbouw

Kies je voor een inbouw airco, dan kan de airco op een mooie manier in je interieur verwerkt worden. Je kan de airco dan bijvoorbeeld plaatsen in een valse wand of in een verlaagd plafond. Je ziet dan enkel een rooster waar de koele lucht uit komt. Bij de opbouw airco wordt de binnenunit bevestigd aan de muur in de ruimte die je wil verkoelen. Je kan kiezen voor strakke moderne designs, waardoor de binnenunit geen doorn in het oog wordt. Een volledige inbouw airco is natuurlijk prijziger dan een opbouw airco, omdat er dan ook eventueel valse muren of lage plafonds moeten worden gebouwd.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Als je een split unit airco aanschaft, is het verplicht om deze te laten installeren door een erkende installateur. Een monoblock airco kan je wel zelf plaatsen, en hier heb je geen speciale ervaring of gereedschap voor nodig. Wil je na het lezen van deze blog graag nog meer informatie over airconditioning, kijk dan op www.airconditioning-expert.nl!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment