Klussen

Kleureffect van licht en muurkleur in kamers

posted by Mirthe 21 maart 2021 0 comments

Kleur en licht beïnvloeden elkaar en ook het type spots, plafondlampen en wandverlichting is van cruciaal belang: door licht te absorberen verandert de kleur in het oog van de toeschouwer. Tegelijkertijd kleurt de kleur het licht en beïnvloedt zo de stemming in de kamer. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een kleur rekening te houden met de lichtomstandigheden van elke kamer. Houd de kleurenkaarten altijd direct tegen de muur in kwestie – zowel bij daglicht als bij kunstlicht, in de buurt van ramen en verlichtingsarmaturen en ook in een donkere hoek. Op die manier kunt u zien hoe de tint zich gedraagt bij verschillende hoeveelheden licht.

Zonlicht heeft op elk moment van de dag verschillende verhoudingen van rood, geel en blauw. Dezelfde kleur zal er anders uitzien in een op het westen gelegen kamer onder de avondzon dan in een op het oosten gelegen kamer op een heldere ochtend. Afhankelijk van de kompasrichting van uw kamer raden het merk sigma voor een koudere of warmere verf aan.

Daarnaast zijn de kozijnen ook een belangrijk aspect om niet te vergeten en zeer belangrijk voor het effect in de kamer zelf. De sigma s2u nova satin bijvoorbeeld is een duurzame hoogglans lakverf voor buiten. Ideaal voor het 4-seizoenen onderhoud van de kozijnen van ramen en deuren.

Helder goedemorgenlicht

Kamers op het oosten schijnen vooral ’s morgens fel en lijken ’s middags koeler. Om de wisselende lichtinval tot zijn recht te laten komen, raadt Alpina in deze kamers lichte, koele groentinten aan, die worden gecoördineerd met de blauwere lichtkleur. Wie de voorkeur geeft aan wit, kan in oostelijke kamers beter kiezen voor een koele tint met een blauwe component.

Warm licht in de avond

Indirect licht in de ochtend en warmer, zacht licht in de namiddag – dat zijn de omstandigheden in ruimten op het westen. Als de avondzon ondergaat, overheersen de roodachtige en geelachtige componenten in het licht. De kleurexperts van Alpina raden oranje en terracotta tinten aan, maar ook warme rosé en abrikoos om het effect ervan optimaal te benutten.

Kamers zonder direct daglicht

Zonder direct zonlicht zien kleuren er koel en dof uit. Om dergelijke kamers meer warmte te geven, zijn geeltinten ideaal. Vermijd grijstinten en blauw- en groentinten. Ze zouden de koele atmosfeer benadrukken.

Zonnige klimaten

De op het zuiden gelegen kamers worden gekenmerkt door een warme sfeer. Het intense licht overheerst de muurkleuren met zijn gele tint en verhoogt hun helderheid. In principe zijn alle kleuren geschikt voor kamers die op het zuiden zijn gericht. De enige beperking is dat zeer lichte tinten nog feller lijken in fel zonlicht en er al snel te bleek uitzien.

Kleureffect bij kunstlicht

De meeste mensen kennen dit effect van het kopen van kleding: bij kunstlicht zien de kleuren er vaak heel anders uit dan bij daglicht. Het effect hangt af van de lichtbron. Gloeilampen en spaarlampen stralen een gelig licht uit dat rood en geel nog warmer doet lijken en groentinten een gelige gloed geeft. Blauwtinten lijken groenig door het hoge geelgehalte en blauwviolet ziet eruit alsof het onder een grijze sluier ligt. LED’s geven blauwachtig, koud licht af, een lichtkleur die lijkt op het noorderlicht, dat de kleuren het minst vervormt. Helder, wit licht, zoals dat van niet-gedimde halogeenlampen, heeft dit effect ook; het heeft geen invloed op de kleurweergave van muurkleuren.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment