Klussen

Plakfolie aanbrengen: zo doe je dat

posted by Mirthe 11 juni 2021 0 comments

Met plakfolie kun je snel en op een voordelige manier een nieuwe look creëren. Bijvoorbeeld in je keuken, door de kastjes te beplakken met een fris kleurtje of leuk design. Ook oude meubels kun je op deze manier nieuw leven in blazen. Zo lang de ondergrond vetvrij en glad is kun je plakfolie overal op aanbrengen. Hier lees je meer over de mogelijkheden van dit fijne materiaal en hoe je dit het beste aanbrengt.

Print kiezen

Plakfolie is verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en designs. Hierdoor kun je met dit materiaal heel diverse looks creëren. Denk aan een vrolijk printje voor een speels interieur, metallic plakfolie voor een stoere uitstraling of een matzwart plakplastic voor een stijlvolle look. Ook zijn er bijvoorbeeld folies te verkrijgen met een marmerprint, steenprint of houtprint. Met dit materiaal kun je dan ook oneindig veel kanten op. Stap 1: kies een print die past bij jouw smaak en huidige interieur of natuurlijk het interieur dat je voor ogen hebt.

Meten

De volgende stap is het opmeten van de oppervlaktes die je wilt gaan beplakken. Doe dit nauwkeurig en houd rekening met het eventueel beplakken van de binnenkant en randen van kastdeurtjes of lades. Plakplastic is te verkrijgen in verschillende maten. Veel hebben een breedte van 45 cm. Is het oppervlakte dat je wilt beplakken breder? Je kunt meerdere stroken folie naast elkaar plakken, maar deze lijntjes blijf je wel zien. Kies in zo’n geval liever een breder formaat plakfolie. Koop verder altijd iets meer folie dan de specifieke afmetingen van jouw project, want je zult hier en daar wat folie gaan wegsnijden.

Reinigen en maten uittekenen

Het is belangrijk de oppervlaktes die je wilt beplakken goed te reinigen. Doe je dit niet, dan loop je kans dat het plakplastic loslaat. Of dat je vlekken terug gaat zien in het folie. Verwijder in het geval van kastdeurtjes en lades ook de handgrepen voordat je begint met reinigen. Zijn de oppervlaktes eenmaal schoon, dan kun je beginnen met het beplakken hiervan. Teken de benodigde afmetingen af op het plakplastic. Houd daarbij een marge aan van een paar extra centimeters. Op die manier voorkom je dat je eindigt met net te weinig plakfolie voor je object. Overtollige randjes kun je later wegsnijden.

Plakfolie aanbrengen

Verwijder een klein deel van schutvel en start in een hoek met plakken. Terwijl je het schutvel langzaam verder verwijderd, strijk je ondertussen het plakfolie glad met een rakel. Zo voorkom je luchtbellen onder het folie. Tip: je kunt de oppervlakte waarop je de folie gaat aanbrengen nat maken met bijvoorbeeld een plantenspuit. Het voordeel hiervan is dat je het plastic zo nog kunt verplaatsen. Plak je de folie op een droog oppervlak, dan kun je een eventueel plakfoutje niet meer corrigeren. Na het aanbrengen van het plakfolie kun je de randjes wegsnijden met een stanleymes.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment