Klussen

Bouw je eigen lamp van vuren hout | Doe-het-zelf handleiding

posted by Mirthe 5 juni 2021 0 comments

Als je graag je interieur volgens je eigen ideeën inricht, zul je niet per se de lamp vinden die je wilt in winkels. De oplossing: wordt creatief en bouw je eigen houten plafondlamp! Het is niet zo moeilijk en hoeft niet lang te duren.

Alle onderdelen die je voor de elektronica nodig hebt kun je in de ijzerwarenwinkel krijgen, en als er een afdeling tuinieren bij is, kun je er zelfs het vurenhout halen. En eenvoudige gratis instructies voor het herbouwen zijn op het Internet te vinden.

Waarom hout perfect is voor een plafondlamp

Als je een wandlamp van echt hout maakt, breng je een natuurlijk materiaal in je huis dat veel positieve eigenschappen met zich meebrengt. Vooral als je boomdelen gebruikt waar de schors nog aan zit, krijg je een prachtig visueel resultaat door de natuurlijke structuur van het materiaal.

Sommige houtkatten hebben een bijzonder aangename geur, zoals dennen- of eikenhout. Welk hout je ook kiest, je zult merken dat dit materiaal uit de natuur een aangenaam behaaglijk klimaat in je kamers geeft. Bovendien profiteer je van het feit dat hout heel veerkrachtig en duurzaam is.

Hoe eenvoudig is het om je eigen houten plafondlamp te bouwen

Om je te helpen je perfecte wandlamp te bouwen, kun je inspiratie opdoen op het Internet. Op Youtube kun je talloze video’s vinden van mensen die al een plafondlamp van hout gemaakt hebben en graag hun ervaringen met je delen.

Als je bijvoorbeeld een lamp van een houten balk wilt maken, biedt deze Youtube video degelijke instructies. De sympathieke Youtuber Steve beschrijft in een stap-voor-stap handleiding hoe hij een hanglamp met een industriële look uit een oude vuren balk tovert.

Hoe moet je nieuwe houten lamp eruit zien?

Zo gevarieerd als inrichtingsstijlen en persoonlijke smaak zijn, zo gevarieerd zijn ook de mogelijkheden die je hebt bij het bouwen van een lamp. Als je een plafondlamp nodig hebt, zijn hangende ontwerpen een optie. Of ze nu gemaakt zijn van een stuk oud drijfhout of van een kleine houten ladder, rustieke plafondlampen passen goed bij de populaire landelijke stijl. Voor een bijzonder effect kun je een hanglamp overwegen, gemaakt van een vertakte wilgenboom. Met deze varianten kun je gemakkelijk meerdere gloeilampen gebruiken, zodat je een groot oppervlak kunt verlichten, zoals boven de eettafel.

Als je liever met nieuw hout werkt, zijn hier ook veel leuke ideeën, zoals het maken van een lampenkap in een uitgewaaierde stijl of met latten. Je kunt het materiaal dat je nodig hebt gemakkelijk krijgen in een speciaalzaak of een ijzerwarenwinkel.

Wil je liever een wandlamp?

Als je aan een lamp voor aan de wand denkt, heb je ook veel mogelijkheden. Een zelfgemaakte wandlamp is goed geschikt voor spotverlichting, bijvoorbeeld als leeslamp. Veel blogs en YouTube kanalen geven je instructies voor de herbouw, waarvoor je maar een paar onderdelen nodig hebt.

Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige wandlamp maken van een houten boekensteun of van ijslollystokjes. Natuurlijk zijn mooie takken ook ideaal voor wandlampen, die dan aan een verticale muur bevestigd worden. Textielkabels in verschillende kleuren of met strepen of andere patronen, die dan mooi om een tak gebogen worden, zijn erg trendy.

Als je je favoriete lamp bouwt, moet je opmerken dat de elektronica goed geïnstalleerd moet zijn. Bij twijfel is het beter om voor de zekerheid een vakman te vragen. Zo kun je lang van je handgemaakte lamp genieten. Trouwens – een lavalamp is ook gemakkelijk zelf te bouwen!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment