Klussen

ALUMINIUM KOZIJNEN: KOM MAAR OP MET DIE VRIJE TIJD!

posted by Mirthe 30 november 2020 0 comments

Ben je een echte doe-het-zelver en ga je je huis graag met een kwast en verf te lijf? Dan zijn aluminium kozijnen niets voor jou. Voor al die andere mensen (en dat zijn er véél!) zijn aluminium kozijnen juist dé oplossing. Je huis ziet er niet alleen fantastisch uit, je hoeft ook nooit meer te schilderen. Nooit meer!

Goed in shape

Hoef je dan helemaal je handen niet meer uit de mouwen te steken? (Zou dat even mooi zijn!) Nou, zo makkelijk is het natuurlijk ook weer niet. Ook aluminium ramen, deuren en kozijnen worden vuil. Om ze schoon en in shape te houden, zul je er af en toe aan moeten geloven. Maar het goede nieuws is: aluminium kozijnen zijn supermakkelijk schoon te maken! En je hoeft je niet vaak uit te sloven, vier keer per jaar soppen is genoeg. Maar daarover straks meer…

ALUMINIUM KOZIJNEN, HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

Kies je voor aluminium kozijnen, dan weet je twee dingen zeker:

 1. Je huis gaat er (weer) van stralen, of je nou van klassiek, modern, stoer of romantisch houdt. Aluminium kozijnen zijn er in 650 kleuren en verschillende afwerkingen, dus het past altijd bij jouw persoonlijke woonstijl.
 2. Je houdt zeeën aan vrije tijd over. Ga lekker wandelen, knutselen, shoppen of wat je maar wilt. Je hoeft nooit meer te schilderen (tel uit je winst!) en vier keer per jaar schoonmaken is genoeg.

WAAROM HEBBEN ALUMINIUM KOZIJNEN EIGENLIJK ZO WEINIG ONDERHOUD NODIG?

Goeie vraag! Aluminium kozijnen worden voorzien van een beschermlaag. Dat gaat zo: jij kiest de kleur en de afwerking, bijvoorbeeld mat of glad, en dan gaat de producent van de kozijnen aan de slag. Eerst wordt de beschermlaag in de juiste kleur en afwerking op de aluminium profielen aangebracht en daarna worden de profielen op de juiste maat gezaagd en gemonteerd.

Er zijn twee manieren om de beschermlaag aan te brengen:

Anodiseren: het aluminium wordt in een chemisch bad gedompeld. Hierdoor gaan de poriën van het aluminium openstaan en kan het materiaal de gewenste kleur aannemen. Daarna krijgt het aluminium een speciaal stoombad, waardoor de poriën zich weer sluiten. Het resultaat is een mooie matte beschermlaag.

Lakken: op het aluminium wordt een gekleurde poederlaag aangebracht. Daarna gaat het materiaal in een grote oven waar het poeder op het aluminium wordt gebakken. Het resultaat is een stevige laklaag.

Beide beschermlagen zijn even effectief. Ze zorgen ervoor dat je aluminium kozijnen nooit meer hoeft te schilderen. Nooit meer!

Maar hoef je aluminium kozijnen dan ook nooit meer schoon te maken?

Ja, dat dus wel. Vaak zie je op den duur donkere vuilstrepen op aluminium kozijnen. Vaak zand en vuil dat er tegenaan waait en dan blijft zitten. Al je dat niet weghaalt, kan het vuil als het ware ‘inbranden’ in de beschermlaag. En dan blijf je die vuile plekken zien. Dat wil je natuurlijk niet. Sterker nog: als vuil en stof zich gaan ophopen, bijvoorbeeld in de scharnieren of in de kanteldelen, dan gaan ze stroever draaien en sneller slijten. En dat wil je al helemaal niet.

Waarom schoonmaken van aluminium kozijnen belangrijk is:

 • Goed onderhouden kozijnen gaan langer mee, levenslang zelfs!
 • Je wilt niet dat de aluminium kozijnen mankementen gaan vertonen, terwijl je dat makkelijk kunt voorkomen door ze af en toe schoon te maken
 • Schone kozijnen zien er een stuk aantrekkelijker uit dan vuile ☺

Het goede nieuws is: aluminium kozijnen schoonmaken is heel simpel en het hoeft niet vaak. Vier keer per jaar schoonmaken is genoeg. Maar je moet wél even op een paar dingen letten voordat je aan de slag gaat. Het beste kun je het volgende stappenplan volgen als je de schoonmaakkriebels hebt.

STAPPENPLAN BIJ ALUMINIUM-KOZIJNEN-SCHOONMAAKKRIEBELS

Stap 1

Veeg stof, zand en ander vuil zoveel mogelijk weg met een stoffer.

Stap 2

Verwijder de rest van het vuil met overvloedig (liefst lauw) water. Zo spoel je alle viezigheid weg. Heb je geen tuinslang, doe het dan met een emmer en een natte doek.

Stap 3

Wrijf het kozijn droog met een zachte, droge doek.

Stap 4

Wil je meteen de ramen lappen? Gebruik dan een mild PH-neutraal reinigingsmiddel en veeg het glas met een wisser droog. Gebruik weer een zachte, droge doek om de kozijnen mee te drogen.

Let op: dit mag je absoluut NIET gebruiken?

 • Schuurspons
 • Bleekmiddel
 • Wasbenzine
 • Chloor

Nog meer schoonmaaktips:

 1. Bij de bouwmarkt kun je speciale aluminium reiniger kopen. Deze kun je gebruiken bij stap 4.
 2. Je kunt de aluminium kozijnen eventueel nabehandelen met een vuilafstotende shampoo of wax. Deze is te koop bij de bouwmarkt. Let wel even op of het middel geschikt is voor aluminium kozijnen. Neem anders even contact op met je aluminium kozijnen leverancier om te vragen wat het beste middel is.
 3. Lukt het niet om vogelpoep of resten van insecten te verwijderen? Voor dit soort vlekken zijn speciale reinigingsmiddelen voor aluminium kozijnen te koop, zoals een reiniger voor het verwijderen van organische vervuiling (insecten, vet, hars). Vraag ernaar bij de leverancier van je aluminium kozijnen.

Geen tijd of geen zin in schoonmaken?

Geen probleem, ook daar is een oplossing voor. Een goede glazenwasser kan uitkomst bieden. Let dan wel even op dat hij bovenstaande tips ter harte neemt. Maar het kan zelfs nóg makkelijker: de meeste leveranciers van aluminium kozijnen bieden namelijk onderhoudscontracten aan. Dan komt er om de zoveel tijd een servicemonteur bij je langs en die regelt alles: hang- en sluitwerk checken, draai- en schuifdelen weer even goed afstellen en een fijne schoonmaakbeurt. Op die manier hou je nóg meer tijd over voor leuke dingen! Wat wil je nog meer?

Kijk ook hier eens

Leave a Comment