Klussen

Je huis aanpassen: hoe pak je het aan?

posted by Mirthe 17 november 2020 0 comments

Het kan altijd gebeuren dat het huis waarin je woont niet meer past bij je wensen en mogelijkheden. Verhuizen of verbouwen zijn dat de meest voor de hand liggende mogelijkheden om daar iets aan te veranderen. Als je kiest voor een verbouwing, klein of groot, welke mogelijkheden heb je dan, en zijn er nog dingen waar je op moet letten?

Wat wil je gaan veranderen?

Er kunnen tal van redenen zijn waarom je je woning wilt laten verbouwen. Misschien bevalt de indeling je niet meer, of wil je bepaalde kamers een andere functie geven. Veel mensen zitten, nadat de kinderen uit huis zijn gegaan, opeens met ‘loze’ kamers waar zij een nieuwe bestemming voor willen verzinnen. Deze slaapkamers kunnen meestal vrij gemakkelijk worden omgebouwd tot studeerkamer of logeerkamer. Niet zelden worden zij echter ook op andere manieren ingezet. Bevindt de slaapkamer die leeg staat zich naast de badkamer, en is deze aan de kleine kant, dan wordt er bijvoorbeeld regelmatig voor gekozen om deze samen te voegen en er een droombadkamer van te maken.

Ook kan het zijn dat de woning gewoon wat verouderd is, en een flinke opknapbeurt nodig heeft. Een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer, een nieuwe vloer, dat soort werk. Ook dit is geen al te ingrijpende klus, die wel voor veel extra comfort en genot kan zorgen. Fijn, dat dat weer voor heel wat jaren in orde is!

Anders wordt het als de verbouwingen vooral uit noodzaak moeten worden gedaan. Als een bewoner bijvoorbeeld niet meer al te goed ter been is, of anderszins aanpassingen nodig heeft om in de bestaande woning te kunnen blijven.

Wat kan er, wat kost het?

De meeste woningen kunnen worden aangepast voor mensen die niet (meer) gemakkelijk kunnen bewegen. Er zijn tal van mogelijkheden denkbaar, van een traplift tot een aangepaste badkamer of keuken. Het staat je vrij om deze aanpassingen op eigen initiatief aan te brengen als je een koopwoning hebt. Bij een huurwoning kun je het best contact opnemen met de verhuurder over de mogelijkheden.

De aanpassingen kun je zelf betalen, maar je kunt ook in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een traplift vergoeding of plaatsing door de gemeente. Dit gaat via de WMO. Wees je er wel van bewust dat de gemeente het recht heeft om te doen wat nodig is, en dat dit niet altijd precies aansluit bij wat jij graag zou willen. Veel mensen die voor een aanpassing staan en hier zelf de financiële middelen voor hebben, kiezen er dan ook voor om zelf de touwtjes in handen te houden en op zoek te gaan naar wat zij precies willen, en niet wat de gemeente hen kan bieden. Op https://handicare-trapliften.nl/ is volop informatie over trapliften te vinden. De prijzen vallen vaak erg mee, en dat geldt ook voor andere kleine ingrepen in de woning. Het comfort en gemak dat je ervoor terugkrijgt is vaak onbetaalbaar: opeens is de woning weer passend bij wat je kan, en is het weer plezierig om er te wonen.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment