Klussen

Cv onderhoud; waar moet je rekening mee houden?

posted by Mirthe 24 februari 2020 0 comments

Bijna iedere woning maakt gebruik van een cv-ketel om het huis warm te houden en om warm te kunnen douchen. Een dergelijke ketel is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor het comfort van een woning. Een onbehaaglijke woning met een koude douche is nou eenmaal verre van comfortabel.
Daarom is het belangrijk dat onze cv-ketel regelmatig en professioneel onderhouden wordt. Cv onderhoud dient elke 2 jaar verricht te worden door een professional. Hierbij worden namelijk de belangrijkste en gevoeligste onderdelen van een cv-ketel bekeken en waar nodig gerepareerd of vervangen. Dergelijk onderhoud van de cv-ketel kan u veel geld schelen. Een gebroken cv-ketel is namelijk niet alleen duur om te vervangen of te repareren, het is ook nog eens heel gevaarlijk.

De gevaren van een slecht onderhouden cv-ketel

Een cv ketel die niet goed onderhouden is, brengt gevaren met zich mee. Er zijn namelijk een aantal belangrijke onderdelen van de cv-ketel die zorgen dat deze goed functioneert. Zo zijn er speciale isolatieplaten in de ketel. Deze orgen dat de cv-ketel niet alleen energiezuiniger is, maar ook dat de buitenkant van de ketel niet warm kan worden. Het gebeurt regelmatig dat deze isolatieplaten over de tijd heen beschadigd raken. Hierdoor wordt de ketel ten eerste veel te warm, waardoor veel warmte verloren gaat. Dit scheelt je veel geld op je energierekening en het is slechter voor het milieu. Echter, het grootste gevaar, is dat deze beschadigingen in de isolatiematerialen kunnen zorgen voor brand. Dit zijn serieuze gevaren die plotseling kunnen ontstaan wanneer een cv-ketel niet goed onderhouden wordt.

De voordelen van cv onderhoud

Het onderhouden van de cv-ketel is dus heel belangrijk en vaak kunnen we dat niet zelf. Daarom is het verstandig om een abonnement af te sluiten bij een cv-ketel onderhoudsbedrijf. Hierbij zal er elke 2 jaar een monteur langskomen om uw ketel te bekijken en te onderhouden. Deze monteur zal er voor zorgen dat de ketel altijd in topvorm is. Hierbij zal hij kijken naar de warmtewisselaar, welke elke twee jaar schoongemaakt dient te worden, maar ook naar de ontluchter, die snel defect kan raken. Door dergelijke onderdelen goed te checken kan uw cv-ketel tot wel 12 tot 15 jaar meegaan! Een slecht onderhouden cv-ketel gaat echter maximaal 5 tot 7 jaar mee en kan zorgen voor stijgende energiekosten en een hogere kans op gevaarlijke situaties zoals brand. Goed cv-onderhoud betaalt zichzelf dan ook gemakkelijk terug in comfort, een lagere energierekening, langer plezier van de cv-ketel en natuurlijk de veiligheid van je huishouden.

Welke problemen komen het meeste voor?

Er zijn een aantal problemen die het meest voorkomen. Hierbij moet je denken aan de beschadigde isolatieplaten, een vervuilde ventilator, lekkages uit het expansievat of leidingen en natuurlijk een vervuilde warmtewisselaar. Dergelijke problemen zijn nooit acuut een gevaar, maar kunnen op termijn ernstige schade toebrengen aan de ketel en de directe omgeving.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment