Klussen

Zo houd je je huis vrij van ongedierte

posted by Mirthe 10 januari 2020 0 comments

Om een goede luchtkwaliteit in je huis te houden is het aan te raden regelmatig de ramen en deuren open te zetten. Helaas kan er dan wel, samen met de frisse lucht, ongedierte je huis binnen komen. Je kunt maatregelen nemen om het ongedierte geen kans te geven zich in je huis te nestelen. Wij geven je tips om je huis vrij van ongedierte te houden.

Laat geen snacks voor muizen achter

Een beestje dat graag in in je huis leeft is de muis. Waar mensen zijn daar zijn ook muizen. Deze kleine knaagdieren zijn namelijk dol op onze voedselresten. Hoe houd je muizen uit je huis?

 • Laat geen restjes eten in je huis liggen. Zuig of veeg kruimels na het eten op en houd je tafel en aanrecht leeg.
 • Restjes rijst of graanproducten bewaar je het best in een afgesloten glazen pot. Een muis knaagt makkelijk door een kartonnen verpakking heen.
 • Ben je een kattenliefhebber, dan is het hebben van een kat in huis een goede manier om muizen af te schrikken.

Heb je ondanks alles toch een muis in huis gekregen? Muizen bestrijden kan worden gedaan door een bestrijdingsdienst. Dit is dan ook zeker nodig, want muizen brengen ziektes met zich mee en laten overal uitwerpselen en urine achter.

Plaats horren om muggen en andere insecten buiten te houden

In de zomer brengen open ramen en deuren snel muggen in huis. De werken van allerhande huismiddeltjes tegen muggen zijn meestal niet bewezen. Een ding wat wel zeker helpt is het plaatsen van horren in je ramen en deuren. Zo kun je je huis goed blijven luchten en de beestjes buiten houden.

Houd regelmatig een grote schoonmaak

Het huis opgeruimd en netjes houden doen we meestal wel. Even snel de stofzuiger door het huis en een doekje over de tafel. Dat is natuurlijk prima, maar het is wel aan te raden af en toe een grote schoonmaak te houden. De voorjaarsschoonmaak is een bekend begrip, maar we adviseren om vaker dan alleen in het voorjaar eens flink huis te houden. Wat moet je dan zoal doen?

 • Was de kussens en dekens van de bank.
 • Stofzuig je meubels, ook in de lastige hoekjes en tussen de kussens in.
 • Haal overal het stof weg. Ook bovenop je hoge kasten.
 • Schuif banken en tafels opzij en zuig en dweil onder al je meubels.

Zorg voor goede hygiëne in de slaapkamer

Het is belangrijk om de slaapkamer goed schoon te houden. Bacteriën vinden zo’n warm slaapplekje heerlijk om zich in te nestelen.

 • Zuig en dweil elke week in de slaapkamers. Ook onder het bed.
 • Maak je bed ’s ochtends niet meteen op. Laat het matras en dekbed eerst even luchten door de dekens open te slaan. Het liefst zet je dan ook het raam open.
 • Slaap met het raam op een kiertje zodat je je kamer de hele nacht ventileert
 • Gebruik matras- en kussenbeschermers. Al slapen verlies je heel wat zweet. Dit kun je beter in een molton opvangen dan in je kussen of matras.
 • Was je beddengoed wekelijks. Het liefst op 60 graden of hoger om alle bacteriën te doden.
 • De meeste dekbedden en kussens kunnen ook gewassen worden. Bij het gebruik van goede matras- en kussenbeschermers hoeft dit niet wekelijks gedaan te worden.
 • Stofzuig je matras regelmatig om al het stof eruit te halen

Breng geen bedwantsen mee terug van vakantie

Een beestje dat je echt niet in je slaapkamer wilt hebben is de bedwants. Dit kleine beestje wordt regelmatig mee naar terug naar huis genomen vanuit vakantiehuisjes of jeugdherbergen. Ze leven namelijk graag in oude matrassen of meubels. Bedwantsen bestrijden is een lastige klus en je krijgt er rode jeukende bultjes op je huid van. Ook laat het beestje bloedvlekjes in je bed achter. Ben je op vakantie geweest dan raden wij je aan om al je spullen te wassen. Ook de kleding die je niet gedragen hebt. Blijkt dat je de bedwants toch van vakantie hebt meegenomen, dan zul je de bestrijding moeten bellen.

We wensen je een schoon huis toe, zonder beestjes en met lekker veel frisse lucht!

Kijk ook hier eens

Leave a Comment