Als je een beetje handig bent, kun je veel klussen zelf klaren. Een zo’n klus is het inbouwen van spotjes. Met een paar handige tips, uiteraard. En die hebben we voor je verzameld.
Inbouwspotjes, hoe diep?
Het is afhankelijk van het soort spotjes hoe diep je ze moet inbouwen. Tegenwoordig heb je vooral ledspots. Deze worden niet warm en kun je ze zonder extra ruimte inbouwen. Heb je nog traditionele halogeen inbouwspotjes, dan gelden andere regels. Deze worden namelijk wel warm. Waar je wel op moet letten is op isolatiemateriaal. Het is niet zo handig als je inbouwspotjes daar tegenaan zitten. Of je nu led hebt of hallogeen.
Hoeveel inbouwspotjes heb je nodig?
Het aantal inbouwspotjes dat je installeert is afhankelijk van je wensen. Wil je de spotjes gebruiken als basisverlichting, accentverlichting of sfeerverlichting? De lichtopbrengst die je wilt is hierin dus leidend. Bouw je de spotjes in de keuken in, dan plaats je ze precies waar je ze nodig hebt. Boven je aanrechtblad bijvoorbeeld of boven de eettafel. Voor sfeerverlichting heb je aanzienlijk minder lichtopbrengst nodig en dus ook minder spotjes.
How to?
Als je daadwerkelijk gaat installeren, dan kun je op diverse sites instructievideo’s bekijken. En dat is een aanrader, want je kunt daarmee stap voor stap bepalen hoe je het moet doen. Zelfs een stappenplan voor de voorbereiding kun je hier vinden. Hierbij vind je ook tips. Bijvoorbeeld dat je niet te veel spots op één transformator aansluit. Handig, want daarmee maak je minder snel cruciale fouten.
Lichtplan
Wil je van een professional weten hoe je de verlichting van je woning het beste aan kunt pakken? Laat dan een lichtplan maken. Dit is heel leerzaam. Een specialist legt je precies uit hoeveel lampen je nodig hebt en waar je die het best kunt ophangen/installeren. Hiermee doe je gedegen aankopen en weet je precies waar je aan toe bent. Installeren kan evengoed zelf, als je het aandurft.