Klussen

Recyclen: kleine moeite, ook in en om je huis

posted by Mirthe 10 augustus 2020 0 comments

Houd jij je al actief bezig met recycling? In veel gemeentes leveren de bewoners hun afval al meer en meer gescheiden in, zodat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Maar wist je dat dat niet alleen bij huisvuil het geval hoeft te zijn, maar bijvoorbeeld ook bij onderdelen die je gebruikt bij de verbouwing, of zelfs de bouw van je huis?

Bijna alles kun je opnieuw gebruiken

Nu het omgekeerd afval inzamelen bijna overal is ingevoerd, merken we pas echt hoeveel van de door ons gebruikte materialen eigenlijk nog een keer opnieuw gebruikt kunnen worden. Van allerlei soorten plastic en ander verpakkingsmateriaal tot papier, glas en zelfs textiel. Veel dingen die we jarenlang zonder erbij na te denken in de afvalbak hebben gegooid, terwijl we ze ook hadden kunnen gebruiken om er nieuwe spullen van te maken. Zonde eigenlijk!

Nu steeds meer afval gescheiden wordt ingeleverd, kan er ook steeds meer worden gerecycled. Om die reden is de kans groot dat je, misschien zelfs zonder het te weten, ook steeds vaker spullen koopt waarvoor de grondstoffen voor een groot deel uit recycling zijn voortgekomen. Veel soorten plastic bijvoorbeeld, zijn gemaakt van plastic dat is ingezameld. Maar wat dacht je van kleding, ook daarvoor kan gerecycled plastic of textiel worden gebruikt. Papier dat afkomstig is uit recycling zijn we inmiddels ook al jaren gewend, en zo zijn er nog veel meer materialen die meerdere levens hebben.

Dat is goed! Veel van de grondstoffen die we gebruiken om producten te fabriceren zijn namelijk schaars. Voor het maken van plastic is bijvoorbeeld aardolie nodig, waarvoor geldt op = op. Als we door recycling langer met onze voorraden kunnen doen, of als we het heel efficiënt aanpakken deze zelfs helemaal niet meer hoeven te gebruiken, doen we de wereld een groot plezier.

Grote stappen, snel thuis

Waar we uit het gescheiden inzamelen van afval heel veel grondstoffen kunnen winnen om nieuwe producten van te maken, geldt dat natuurlijk helemaal voor spullen die veel groter zijn dan ons dagelijkse afval. Ook in de bouw wordt zich men steeds bewuster van het nut van recycling, en wordt er steeds vaker gekozen voor materialen die al gerecycled zijn, of dat na gebruik kunnen worden.

EPDM dakbedekking is hier een goed voorbeeld van. Een EPDM dak is al duurzaam, omdat het materiaal tot wel 50 jaar mee kan gaan. Daarnaast kan het als de levensduur er uiteindelijk toch op zit, ook nog eens worden gerecycled. Door op zoek te gaan naar meer van dit soort materialen, en hier vaker bewust voor te kiezen, hoeven er steeds minder nieuwe grondstoffen te worden aangeboord om nieuwe producten en materialen van te maken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment