wonen

Creëer een stijlvol en praktisch kantoor

posted by Mirthe 17 oktober 2022 0 comments

Is je huis een kantoor of is jouw kantoor een thuis? Thuiswerken is nooit het aller makkelijkste geweest. En het gaat niet alleen om de afleiding van de koekjestrommel en de was stapel, hoewel dat niet helpt.

Een omgeving creëren om ervoor te zorgen dat je niet wordt afgeleid is één ding. De ruimte vinden om dat te doen is een tweede. En dan als derde hoe creëer je een stijlvol en praktisch kantoor thuis? We geven je een aantal tips mee hoe je de meest ideale werkplek in je eigen huis verwezenlijkt.

Kies een geschikte ruimte voor thuiswerken

Misschien heb je een kamer die bestemd is als studeerkamer. Maar is dat ook wat je er doet? Het woord roept rokerige beelden op van muren bekleed met in leer gebonden boeken, netjes en trots zittend op eikenhouten planken, klassiek koperbeslag en een oversized helder en opgeruimd bureau.

Wat waarschijnlijker is, is een stapel papieren die je blijft verplaatsen, een vreemd assortiment boeken waar je niet aan toe bent gekomen om te sorteren en een pennenpotje met een nagelvijl, een gebroken liniaal en drie gekauwde pennen. Natuurlijk werkt maar één van die pennen echt en elke keer als je er eentje wilt gebruiken speel je Russisch Roulette.

Of misschien is de werkkamer een bureau op de overloop, omringd door het rumoer van het huishouden, waardoor je gedwongen bent je terug te trekken in een kast met een zaklamp. Het eerste probleem waarmee we allemaal te maken krijgen als we proberen een plek in te richten om thuis te werken is dus de ruimte.

Tip: kies een ruimte in je woning die je geheel inricht om efficiënt en ongestoord thuis te werken.

Kies voor een opgeruimde omgeving

Dan komt de opslag. Schone en opgeruimde ruimtes geven rust. En dat geld ook voor je thuiskantoor. Een rommelige omgeving is een stressvolle omgeving, en dus moet je thuiskantoor opbergruimte hebben, en veel ook. Zelfs in deze papierloze wereld is er nog altijd brievenpost, stapelen tijdschriften zich op en is er printpapier nodig.

Een lade voor pennen, elastiekjes, nietmachine, paperclips en andere kantoorbenodigdheden biedt hierbij uitkomst. Als de lade rommelig is, geeft dat niet. Doe hem gewoon dicht. Zorg daarnaast ook voor een opgeruimd bureaublad. Gebruik een bureau onderlegger ter bescherming van het blad, en wat bovendien ontzettend makkelijk voor notities maken is.

Tip: Ruim na het werken je bureau helemaal op, zodat je de volgende dag weer ‘schoon’ kan starten.

Kies voor een ergonomische inrichting

De derde kwestie heeft te maken met ergonomie. De prachtige foto’s die je in magazines ziet van een mooie stoelen in zacht fluweel, schuin geplaatst naast een antiek bureau dat niet groter is dan een schoenendoos. Maar in werkelijkheid werkt het niet. Zelfs als jij je vulpen niet op de stoel laat vallen, of je kinderen niet op hun chocoladekoekje gaan zitten, krijg je beknelde zenuwen, schouderpijn en verergert ischias.

Ergonomie betreft alles bij een thuiskantoor inrichten. Van de hoogte van je bureau, de vorm van de stoel, de ligging van het bureau naast een raam en de positie van het toetsenbord. Een ergonomische werkplek voorkomt en vermindert klachten zoals rug, arm en nek problemen. Ruil thuis dus de eettafel in voor een comfortabele werkplek met de juiste benodigdheden.

Tip: Een ergonomische werkplek is belangrijk voor de algehele gezondheid. Het vermindert fysieke klachten en zorgt voor een lager ziekteverzuim.

Kies de stijl die bij je past

Tot slot komt het deel waar we graag over nadenken; hoe het kantoor design eruit? Of dat nu een bureau met leren blad is en rijke rode muren om je te helpen te concentreren en je behaaglijk te voelen. Of een lichte en heldere ruimte om in te lezen en je het gevoel te geven dat je ruimte hebt om te ademen.

Waar in huis je werkruimte zich bevindt, en welk natuurlijk licht je er hebt, is van grote invloed op het ontwerp dat je kiest. Inclusief de perfecte kleuren voor een werkkamer en de verlichting. Een likje verf kan wonderen doen in een thuiskantoor. Het kan een ruimte veranderen van saai en kaal in helder en mooi. Een stijlvol thuiskantoor is een werkruimte dat er bewust en doordacht uitziet. Denk dus goed na over de kleuren van de inrichting.

Tip: omring jezelf met dingen waar je van houdt. Een thuiskantoor is daar geen uitzondering op. Het helpt je vreugde te brengen, zelfs midden in het werk.

Conclusie werkruimte inrichten

Bij een werkruimte inrichten komt veel kijken en is er ook zoveel om te overwegen. Als je dacht dat je met een laptop overal prettig kan werken, heb je het dus mis. Het komt erop neer dat een thuiskantoor functioneel moet zijn en aan al je opslag- en ruimtebehoeften moet voldoen. Maar vergeet het belang van een mooi kantoor niet! Een ruimte creëren die voelt als ‘jou’, helpt om je creativiteit te stimuleren en je concentratievermogen vast te houden.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment