wonen

Duurzaam besparen met zonnepanelen

posted by Mirthe 11 maart 2021 0 comments

Bij duurzame energie hebben we het over energie die wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Dat betekent dat we eindeloos gebruik kunnen maken van die bronnen. Energie opgewekt uit biomassa noemen we wel groene energie, maar komt niet uit een duurzame bron en is geen dus geen duurzame energie. Welke dan wel? Duurzame bronnen zijn met name de zon, de wind, getijde-energie, waterkracht en geothermische bronnen. Met zonnepanelen zetten we zonne-energie om in elektrische energie. Dat kan vandaag, morgen, volgende week enzovoorts. Duurzame energie dus. We hebben er bijvoorbeeld geen kolen voor nodig, die weer bijgevuld zouden moeten worden.

Een zonnepaneleninstallatie

In Nederland is de grond nogal schaars en daarom installeren we zonnepanelen op huisdaken. Dan kan de zon er doorgaans ook het best bij. Je kunt in Nederland niet zomaar een windmolen in je tuin plaatsen, maar zonnepanelen op het dak van je huis plaatsen is doorgaans geen probleem. Voor de zekerheid dat even navragen, kan natuurlijk geen kwaad. Andere duurzame bronnen om als particulier duurzame energie op te wekken, zijn er niet echt. Een kleine installatie voor de opwekking van zonne-energie bestaat uit zonnepanelen, een accu, een laadregelaar en een van 12V/24V naar 220V omvormer, het voltage dat we in huis nodig hebben. Zolang er zonlicht is, wordt de accu opgeladen en parallel daaraan levert de omvormer elektrische energie die in ons huis kunnen gebruiken. Als er geen of onvoldoende zonlicht is, zoals ’s nachts, levert de accu de energie totdat die leeg is. Omdat er ’s avonds geen zonlicht is, maar het energieverbruik juist dan doorgaans relatief hoog is, is een accu onontbeerlijk.

Besparing

Als we elektrische energie opwekken met onze eigen zonnepalen, zal de hoeveelheid kleiner worden, die we van het energiebedrijf afnemen. We besparen dus op onze energierekening en we doen dat zo op een duurzame manier. De energieopwekking uit duurzame bronnen, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Met eigen zonnepanelen leveren we een kleine bijdrage aan het terugdringen van de verbranding van fossiele brandstoffen voor energieopwekking, en dus het broeikaseffect. Als je overweegt om zonnepanelen op het dak van je huis te plaatsen, kijk dan eens naar Natuma zonnepanelen, een bedrijf met vele jaren van ervaring op dit gebied.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment