wonen

Bescherm je huis tegen water door je gevel te laten impregneren

posted by Mirthe 20 maart 2022 0 comments

Het is een vervelende verrassing: na een goede regenbui kom je erachter dat je een lek hebt en je muren vol vocht zitten. Om dit soort situaties te voorkomen, is het een noodzaak dat je je gevel laat impregneren. Dit houdt in dat er een beschermde laag tegen je muren aan komt die vocht kan weren en er zo voor kan zorgen dat het vocht niet in je muren kan trekken. Hierbij is het belangrijk dat het juiste stappenplan wordt gevolgd, om fouten te voorkomen die er weer voor zorgen dat het vocht alsnog je muren in trekt. Hier leggen we je in dit artikel meer over uit.

Stap 1

Het stappenplan voor het impregneren van je gevel bestaat uit slechts drie onderdelen. Bij de eerste stap komt er een vakman bij jou langs in huis, om de situatie en je muren te beoordelen. Niet alle muren kunnen namelijk geimpregneerd worden. Bij bijvoorbeeld een geverfde of geglazuurde gevel zit er al een laag over de muur heen, waar het impregneermiddel niet doorheen kan dringen. Impregneren heeft in dat geval geen zin. De meeste muren, zoals baksteen of natuursteen, kunnen wel geimpregneerd worden. Afhankelijk van het materiaal en ondergrond muur wordt het geschikte impregneermiddel uitgekozen.

Stap 2

Bij de tweede stap wordt vanzelfsprekend de huidige gevel eerst hersteld. Het voegwerk moet er goed uitzien, scheuren in de gevel moet worden weggewerkt en als er al vocht in de muur zit moet dit eerst opdrogen. Ook moet de ondergrond schoon zijn, dus wordt de muur van tevoren vaak goed gereinigd. Lichte vervuiling kan gewoon met een hogedrukspuit gereinigd worden. Als je muren erger vervuild zijn, raden we aan om je muren te laten reinigen.

Stap 3

Tot slot is de laatste stap natuurlijk het daadwerkelijk impregneren van je gevel! Ter bescherming worden eerst alle ramen en duren afgeplakt en daarna wordt het impregneermiddel op je muren aangebracht. Het impregneren van je muren duurt niet lang, vaak duurt het afplakken van de ramen en deuren langer. Om geen fouten te maken in dit stappenplan en een langdurig resultaat te behalen, raden wij aan om een gespecialiseerd vakman in te schakelen. Deze mensen zien snel wat er allemaal nodig is en weten precies wat ervoor nodig is om jouw muren waterbestendig te maken.

Kijk ook hier eens

Leave a Comment