Laminaat is Nederlandse huishoudens één van de meest populaire vloeren. Dat is gezien alle voordelen die een laminaatvloer met zich mee brengt niet voor niets. Laminaat is gemakkelijk te leggen, kan tegen een stootje een stootje en is bijna niet van een echt houten vloer te onderscheiden. In tegenstelling tot een echte houten vloer is laminaat zeer betaalbaar.
Laminaat betekent eigenlijk: meerdere lagen op elkaar. Een laminaatvloer bestaat dan ook uit meerdere lagen. Het betreft houtvezelplaten voorzien van een kunststoflaag van melamine. Hierop is een houtdessin geprint. In de afgelopen jaren is de manier waarop het ‘fotodessin’ op de plaats wordt geprint enorm verbeterd. Het verschil met een echte houten vloer is in veel gevallen nauwelijks te ontdekken. Ook kan het houtreliëf voelbaar zijn en zijn er vele soorten houtmotieven verkrijgbaar. Door de harde en beschermende kunststof bovenlaag zullen er niet snel krassen op de bovenlaag ontstaan en vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen. Laminaatvloeren hebben een erg lange levensduur.
Bent u van plan om een laminaatvloer aan te schaffen, dan heeft u de keuze uit diverse soorten laminaat. Wat de mogelijkheden zijn leest u verder in deze blog. Ook kunt op de website van Bebo Laminaat meer informatie vinden over de verschillende soorten laminaat.
Kleuren en dessins
Met een laminaatvloer heeft u de keuze uit oneindig veel soorten kleuren en dessins. Deze variëren van warme, diepe en donkere kleuren tot lichte of koele kleuren. U kunt kiezen voor een natuurlijke kleur of juist voor een grijstint of whitewash. Omdat er zoveel keuze is in kleursoorten, past laminaat in ieder soort interieur. Bedenk vooraf of u gaat voor een meer donkere of lichte kleur en laat u inspireren. Daarnaast is er ook verschil in het dessin. De meeste laminaatvloeren hebben een houtlook, die erg kan verschillen. Er is zelfs laminaat met een tegel- of betonlook. De vloeren met houtlook kunnen tevens zijn voorzien van structuur. Dit zorgt ervoor dat het laminaat nog meer op echt hout lijkt.
De grootte van de plank
Ook de grootte van de plank kan bij laminaat verschillen. U kunt kiezen voor een standaardformaat plank maar de XL plank behoort ook tot de mogelijkheden. Deze brede plank zorgt in het interieur voor een ruimtelijk effect. De vloer oogt rustig omdat er minder planken zichtbaar zijn. XL planken kunnen naast breed ook extra lang zijn. Vanwege de breedte zijn zij sneller te leggen.
De dikte van het laminaat
De dikte van laminaat varieert van 6 mm tot meer dan 12 mm. De dikte van het laminaat zegt niet perse iets over de kwaliteit van het laminaat maar zegt wel wat over het contactgeluid via de vloer. Dikker laminaat in combinatie met een goede ondervloer, zal zorgen voor minder contactgeluid. Bij het kiezen van de dikte van het laminaat houdt u rekening met de ruimte waar het laminaat komt te liggen. Ruimtes die niet veel belopen worden, kunnen worden voorzien van 6 mm. Betreft het en veelgebruikte ruimte dan kunt u beter kiezen voor laminaat van 7 mm of dikker. Let er daarbij wel op dat de dikte van het laminaat en de ondervloer samen het openen of sluiten van de deuren in de ruimte niet belemmert.
Vinyl laminaat
U heeft ook de mogelijkheid om te kiezen voor kunststof- oftewel vinyl laminaat. Dit kunststof materiaal brengt vele voordelen met zich mee. Deze soort laminaat is dankzij de toplaag krasvast, zeer geluiddempend, vochtbestendig en onderhoudsvriendelijk. Het is één van de weinige vloeren die geschikt is om te dweilen en om zelfs in vochtige ruimtes te leggen zoals de badkamer.
Laminaat met of zonder V-groef
Dan is er nog de keuze voor laminaat mét V-groef of laminaat zonder V-groef. Wilt u voor uw interieur een landelijke look, kies dan voor laminaat met een V-groef. Dit laminaat lijkt nog meer op een houten vloer. Wilt u een meer strakke inrichting, kies dan voor laminaat zonder V-groef dat zorgt voor een strakke vloer dat oogt als één vlak geheel. Er zijn vloeren met V-groef die groeven aan beide zijkanten hebben. Ook kunt u kiezen voor laminaat waarbij ook de groeven zichtbaar zijn aan de korte zijdes van de plank.
De gebruikersklasse
Om de slijtvastheid van laminaat te bepalen worden diverse gebruikersklassen onderscheiden. Aan de hand van deze zogenoemde AC klassen kan worden bepaald of de vloer geschikt is voor licht of zwaar gebruik. Hoe hoger de AC klasse, hoe zwaarder het laminaat belast kan worden.